Ministr Pelikán: Inspirací nám může být rakouská justice, kde proběhnou čtyři tisíce videokonferencí ročně

23.01.2017 14:05

Ministerstvo spravedlnosti se zúčastnilo ročního evropského projektu „Vícestránková iniciativa na zlepšení přeshraniční komunikace prostřednictvím videokonferencí“ (Multi-aspect initiative to improve cross-border videoconferencing), který se zaměřil na zjednodušení videokonferenčních spojení mezi evropskými soudy a institucemi. Praktické testování dosavadních technologií napříč hranicemi prokázalo jejich dobrou technickou kvalitu a zároveň pomohlo zdokonalit dosavadní přeshraniční výslechy. Projekt spolufinancovala Evropská komise.

Ministr Pelikán: Inspirací nám může být rakouská justice, kde proběhnou čtyři tisíce videokonferencí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Česká justice se do testování zapojila spolu s jedenácti zahraničními partnery, mezi kterými nechybělo například Rakousko, Polsko, Itálie či Švédsko. Díky kvalitní videokonferenční technice tak mají české soudy možnost vyslýchat svědky v civilních či trestních případech napříč hranicemi bez zbytečných nákladů na převoz dotyčných osob. „Inspirací nám může být rakouská justice, kde proběhne asi 4 tisíce videokonferenčních spojení ročně, přičemž asi 15 % z nich je přeshraničních,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Moderní spojení mezi evropskými soudy tak navazuje na projekt financovaný z Norských fondů, který dodal přihlášeným zemím potřebnou videokonferenční technologii. Ministerstvo spravedlnosti instalovalo 143 videokonferenčních zařízení, které umístilo ve více než stovce míst napříč celou justicí. Od července, kdy se tato technika používá, se resortu podařilo značně snížit náklady na ozbrojené eskorty.

Roční projekt, kterého se pod vedením rakouského ministerstva spravedlnosti účastnilo 15 partnerů (Česká republika, Chorvatsko, Slovinsko, Estonsko, Itálie, Polsko, Nizozemí, Švédsko, Litva, Velká Británie či Eurojust), završilo závěrečné jednání ve Vídni v říjnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!