Ministr Pelikán: Měli bychom oprostit ústavu od nánosů, které parlamentarismus spíše popírají

22.11.2017 17:11

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

Ministr Pelikán: Měli bychom oprostit ústavu od nánosů, které parlamentarismus spíše popírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já chci reagovat na vystoupení pana kolegy Kalouska. On ten německý příklad opravdu nezvolil úplně šťastně. Jednak v Německu, jak známo, byl hned po volbách zvolen předseda jejich Bundestagu, aniž by bylo jakkoliv jasno, jaká bude většina, protože to, jak správně řekl, není jasno dodnes. Jednak německý prezident potom, co zkrachovala ta jednání, oznámil, že přibližně do čtrnácti dnů jmenuje Angelu Merkelovou znovu premiérkou, aniž by měla zajištěnou jakoukoli většinu, s tím, že ona bude mít tři pokusy tu většinu v Parlamentu najít a pokud ty tři pokusy neuspějí, tak /německý systém je v tomto odlišný/ prezident se může rozhodnout, zda vyhlásí nové volby, nebo ji nechá vládnout po celé volební období bez důvěry Bundestagu, přičemž prezident řekl, že se mu nechce vyhlašovat nové volby. Takže tento příklad opravdu asi nepatřil k nejvhodněji zvoleným.

Jinak chci ještě říci ve zbývajícím čase, že bychom měli ústavu oprostit od některých nánosů, které tu zvykově v mezidobí vznikly a které ve skutečnosti parlamentarismus u nás spíše popírají, a to je právě to, že prezidenti často designovali premiéry a chtěli po nich tu jasně zajištěnou většinu. Ve skutečnosti naše ústava chce, aby si jmenovaný premiér tuto většinu hledal ve lhůtě třiceti dnů, a ta lhůta je tam záměrně proto, aby se právě neprodlužovalo období, kdy u nás bude vláda, která nemá důvěru, protože pokud budou všichni ústavu a jejího ducha respektovat, tak jsou tu jenom ty tři pokusy a pak jsou předčasné volby. Všechno ostatní jsou fantasmagorie. (Potlesk.)

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL