Ministr Pelikán: Zaměstnávání odsouzených osob se vyplatí

28.07.2017 9:54

Ministerstvo spravedlnosti učinilo další zásadní krok ke zvýšení zaměstnanosti osob ve výkonu trestu či se záznamem v Rejstříku trestů.

Ministr Pelikán: Zaměstnávání odsouzených osob se vyplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem pro místní rozvoj vypracovalo metodický pokyn pro zadavatele veřejných zakázek, kteří budou mít nově možnost stanovit zaměstnání určitého počtu odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osob se záznamem v Rejstříku trestů jako zvláštní podmínku plnění veřejné zakázky nebo jako jedno z kritérií posuzované kvality.

Metodika obsahuje praktické rady a postupy pro zadavatele veřejných zakázek včetně popisu konkrétních kroků, které musí provést při svém rozhodování o vhodnosti zahrnutí těchto podmínek nebo kritérií do zadávací dokumentace. Součástí jsou také názorné ukázky zadávacích řízení a početné příklady dobré praxe. Materiál se bude dále upravovat podle potřeb aplikační praxe, na kterou může pružně reagovat.

„Jsem velmi rád, že veřejní zadavatelé budou mít nově tuto možnost, která inspiruje subjekty nejen veřejného prostoru, ale svým příkladem podpoří i zaměstnávání vězňů v sektoru soukromém,“ uvedl ministr Robert Pelikán.

Kromě zmíněných ministerstev se na tvorbě metodiky podíleli zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby a Ministerstva průmyslu a obchodu. S materiálem se také seznámili zástupci neziskového sektoru a mohli se k jeho obsahu vyjádřit.

Vypracování metodiky navazuje na Usnesení vlády ze dne 25. ledna 2017 k využívání institutu společensky odpovědného zadávání veřejných zakázek ve vztahu k zaměstnávání odsouzených a osob se záznamem v Rejstříku trestů.

Ministerstvo spravedlnosti naplánovalo k této problematice na přelom září a října tohoto roku odbornou konferenci, jejímž cílem bude snaha informovat zadavatele veřejných zakázek o společensky odpovědném zadávání veřejných zakázek v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.