Ministr Pelikán: Zelená férovějším exekucím - ministerstvo připravilo návrh na snížení odměny exekutorům

08.04.2016 13:43

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely vyhlášky, která počítá se snížením exekutorského tarifu upravujícího výši odměny za exekuční činnost soudních exekutorů a náhradu hotových výdajů.

Ministr Pelikán: Zelená férovějším exekucím - ministerstvo připravilo návrh na snížení odměny exekutorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Úprava půjde ruku v ruce s novelou exekučního řádu, která je součástí plánovaných legislativních změn zlepšujících vztah mezi dlužníky a věřiteli. Ministerstvo spravedlnosti tak plní další bod programového prohlášení vlády, která vyhlásila nesmlouvavý boj proti zneužívání exekucí a zavázala se, že náklady exekuce a odměna exekutora musí odpovídat jeho skutečnému výkonu.

„Navrhovanými úpravami usilujeme o vybudování férovějšího prostředí v oblasti exekucí tak, jak jsme to opakovaně slíbili občanům,“ uvedl ministr Robert Pelikán. „O budoucí, detailní podobě změn samozřejmě vedeme odborný dialog s Exekutorskou komorou,“ doplnil.

Ministerstvo na základě pečlivého zmapování exekučního prostředí dospělo ke dvěma závěrům. V prvé řadě je na základě analýzy zřejmé, že i za současných legislativních podmínek stále existuje prostor pro určité snížení exekutorského tarifu. Druhý závěr pak konstatoval, že při provedení plánovaných koncepčních legislativních změn, kterými je především vyřešení problematiky vícečetných exekucí a zavedení obligatorních záloh prostřednictvím návrhu novely exekučního řádu, se prostor pro úpravu odměn exekutorům podstatně rozšíří, a to zhruba o dvoutřetinové snížení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky