Ministr Pelikán jednal se svým bavorským protějškem o boji proti příhraniční drogové kriminalitě

23.11.2015 5:28

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se dnes v Mnichově setkal se svým bavorským protějškem Winfriedem Bausbackem. Na programu bylo především jednání o potírání kriminality spojené s distribucí drog, resp. pervitinu v příhraničních oblastech. Podle německého ministra je pervitin nebezpečnější než heroin.

Ministr Pelikán jednal se svým bavorským protějškem o boji proti příhraniční drogové kriminalitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Proto nesmíme polevit v tlaku, a musíme potírat tuto kriminalitu na obou stranách hranice. Produkci pervitinu lze účinně utlumit pouze tehdy, když bude omezen volný přístup k látkám, ze kterých se pervitin vyrábí. Zde musí Evropa jednat a budeme se o to ještě s větším důrazem zasazovat,“ uvedl Bausback.

„Již několik měsíců se snaží česká strana na evropské úrovni tuto snahu pervitinovou kriminalitou postižených německých spolkových zemí podporovat,“ prohlásil ministr Pelikán. „Věříme, že v tomto smyslu se nám může brzo podařit, aby Evropská komise zařadila látky, ze kterých se pervitin vyrábí, mezi vysoce nebezpečné. To nám opět zlepší možnosti boje proti této trestné činnosti,“ doplnil.

Ministr Bausback při této příležitosti pochválil dobré česko-bavorské vztahy v oblasti justice: „Česko a Bavorsko v mnoha oblastech už léta spolupracují velmi dobře. Zvlášť je třeba vyzdvihnout spolupráci mezi příhraničními státními zastupitelstvími a věznicemi. Těší mne, že dnes máme příležitost tyto dobré vztahy dále prohlubovat rovněž na politické úrovni,“ dodal.

Za dobrou spolupráci v boji proti drogám pochválil ministra spravedlnosti Pelikána minulý měsíc saský ministr Sebastian Gemkow. Podle něj Evropská komise již v reakci na společné česko-německé úsilí přislíbila přidání chlorefedrinu, používaného pro výrobu pervitinu, na seznam zakázaných látek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

20:18 Cesta odpovědné společnosti: Mýtus Ruska jako všeho schopného agresora a původce všeho zla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpadu společnosti a jejích hodnot.