Ministr Petříček: Musíme být aktivnější při vytváření zahraniční politiky EU

30.08.2019 19:09

Pravidelná každoroční porada vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí je příležitostí k debatě o české zahraniční politice i konkrétních úkolech, které mají velvyslanci v jejich regionech. Porada se letos v Černínském paláci uskutečnila od 26. do 30. srpna.

Ministr Petříček: Musíme být aktivnější při vytváření zahraniční politiky EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Poradu zahájili 26. srpna 2019 předseda vlády ČR Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček. „Musíme být mnohem aktivnější při vytváření zahraniční politiky EU. Spolupracovat s novým unijním vedením, podílet se na formulování unijních pozic a snažit se být vždy součástí jádra vnitro-unijních konzultací,“ zdůraznil v úvodu ministr Petříček. Ve svém projevu mluvil také o nutnosti ochrany klimatu a o prozápadní orientaci Česka.

„Jsme jednoznačně součástí Západu – tedy rodiny národů hlásící se k liberální demokracii, právnímu státu, ochraně univerzálních základních práv a svobod a zásadám sociálně-tržní ekonomiky. To je jasný kurz zahraniční politiky ČR,“ řekl také Petříček.

S velvyslanci debatovali také někteří členové vlády, jako např. ministr obrany Lubomír Metnar, nebo ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ze zahraničních hostů se zúčastnili ministr zahraničí Nizozemska Stef Blok a ministr zahraničí Irska Simon Coveney. Tématy jednání a debat s velvyslanci byl brexit, priority v rámci EU nebo české předsednictví v Radě EU v roce 2022.

Vedoucí zastupitelských úřadů debatovali s vedením MZV o novém vedení EU, bezpečnosti, lidských právech či udržitelném rozvoji. Důležitým blokem byla také služba občanům, kde byla na programu například příprava zákona o správě voleb, který nově obsahuje také návrh korespondenční volby, nebo postavení českých občanů v zahraničí v souvislosti s brexitem.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu