Ministr Petříček: My jsme na jaře materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Slovinsku, Slovensku…

29.10.2020 15:42

Projev na 28. schůzi Senátu dne 29. 10. 2020 k vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19

Ministr Petříček: My jsme na jaře materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Slovinsku, Slovensku…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Děkuji, pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři, já se budu muset omluvit. Kolega Lubomír Metnar zde zůstane za vládu k tomuto bodu již sám. Já musím opustit sál z jiných pracovních důvodů. Já bych jenom rád krátce reagoval na diskusi o tom, jestli Česko bylo v průběhu jara solidární či nikoliv. Já naprosto souhlasím, že solidarita je vždy dvousměrná, že musí být dávána, stejně jako přijímána. V tomto směru, myslím, že i Česko na jaře prokázalo, že je solidární s našimi partnery, ať už v NATO nebo v EU. Možná, že jsme nevysílali vojenské lékaře, ale rozhodně jsme materiálně pomohli Itálii, Španělsku, Severní Makedonii, Slovinsku, Slovensku, byli jsme také velmi aktivně zapojeni do Team Europe, který pomáhá za hranicemi Evropské unie. Velmi rychle česká vláda uvolnila humanitární prostředky právě na pomoc chudším státům bojovat s epidemií v řádu několika desítek milionů korun. Chci připomenout, že Česko má dobrou tradici, že pomáhá v krizových situacích. Rád bych připomněl například velmi rychlou reakci českých záchranářů, kteří byli jako jedni z prvních na místě v Bejrútu po tragickém výbuchu v tamním přístavu. Takže ano, pomáhat se může ještě více, souhlasím, že pomoci v dnešním světě není nikdy dost. Na druhou stranu si myslím, že Česko se k problémům, kterým společně v Evropě čelíme, staví čelem a neschovává se před tím. Takže solidaritu nejenom přijímáme, ale i dáváme. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…