Ministr Petříček: Podpora nezávislých médií ve světě přispívá k ochraně demokracie

28.09.2019 18:41

Ministr Petříček jednal v USA o svobodě médií a připomněl odkaz Václava Havla.

Ministr Petříček: Podpora nezávislých médií ve světě přispívá k ochraně demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček pokračoval 25. až 26. září 2019 v návštěvě USA. Na okraj zasedání Valného shromáždění OSN se zúčastnil například konference Svoboda médií v 21. století, vystoupil na akci Dobré lidskoprávní příběhy a zúčastnil se slavnostního večera u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Během uplynulých dvou dnů šéf české diplomacie jednal s ministry zahraničních věcí Indie, Ghany, Uruguaye, Kyrgyzstánu, Severní Makedonie a Kambodži.

„Podpora nezávislých médií ve světě přispívá k ochraně demokracie. Praha se stala regionálním centrem těchto aktivit pro postsovětský prostor. Ministerstvo zahraničních věcí a Rádio Svobodná Evropa každoročně podporují v rámci stipendií perspektivní novináře ze zemí Východního partnerství, Ruska a západního Balkánu,“ řekl ministr Petříček na konferenci ke svobodě médií, kterou pořádali zástupci Velké Británie.

Ministr Petříček se dále zúčastnil Iniciativy EU s názvem Dobré lidskoprávní příběhy. Cílem je podpořit pozitivní přístup k lidským právům, a to za pomoci dobrých příkladů ze života. „Podpora demokracie a lidských práv patří mezi nejdůležitější priority české zahraniční politiky. Na letošní akci EU byly prezentovány příklady dobré praxe z oblasti hospodářské a sociální. Mluvilo se také o právu na čisté životní prostředí a právu na přístup k pitné vodě,“ uvedl šéf české diplomacie.

Na okraj zasedání Valného shromáždění OSN proběhla za účasti českého ministra také Aliance pro multilateralismus, kterou pořádá německý ministr zahraniční Heiko Maas. Cílem iniciativy je prohloubení dosavadní mezinárodní spolupráce. „Žádná země na světě nemůže existovat sama pro sebe. Poučeni historickou zkušeností víme, že svět potřebuje prostor, kde spolu mohou státy na základě jasných pravidel komunikovat a společně hledat řešení vážných problémů,“ řekl po setkání český ministr zahraničních věcí.

Na závěr návštěvy New Yorku se ministr Petříček zúčastnil slavnostního večera u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Akce pořádaná Knihovnou Václava Havla připomněla odkaz prvního českého prezidenta a hodnoty, na kterých byl postaven polistopadový vývoj Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).