Ministr Petříček: V procesu digitalizace státní správy jsme zase o krok dál

04.03.2020 10:13

Ministerstvo zahraničních věcí spouští v těchto dnech pilotní projekt bezhotovostních plateb na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Ministr Petříček: V procesu digitalizace státní správy jsme zase o krok dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

V následujících měsících tak už budou moci občané v Londýně a v Sydney hradit např. nové cestovní doklady nebo vízové poplatky pomocí svých platebních karet. Tato možnost by se v průběhu roku 2020 měla rozšířit až na čtyři desítky ambasád a konzulátů.

„S nadsázkou říkáme, že to je malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro MZV. Může se to zdát v roce 2020 jako samozřejmost, ale při využívání platebních terminálů na našich ambasádách je třeba si uvědomit, že co stát, to jiné zákony a také jiné technické požadavky. S tím vším jsme se museli popasovat a já jsem rád, že jsme to nakonec zvládli. Jsme tak v procesu digitalizace státní správy zase o krok dál,“ komentoval přípravy, které trvaly několik měsíců, ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Projekt bude v tuto chvíli sloužit mj. ke sběru dat, podle kterého MZV v budoucnu nastaví rozšíření sítě bezhotovostních plateb na další úřady. „Ne všude se tato možnost vyplatí. Máme úřady, kde se množství plateb pohybuje za celý rok pouze v několika málo desítkách. Nicméně už teď víme o zájmu především těch nejvytíženějších úřadů. Mezi ty patří právě na příklad velvyslanectví v Londýně,“ doplnil ředitel konzulárního odboru Pavel Pitel.

První platba v Londýně byla zaevidována koncem minulého týdne, placeno bylo tímto způsobem osvědčení o státním občanství, náhradní cestovní doklad a ověření překladu. Dnes se zdařila také první platba v Sydney, kde dotyčný hradil poplatek za ověření podpisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu