Ministr Petříček: Z obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany

23.02.2019 10:43

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček se na své návštěvě Spojených států amerických setkal s ministrem zahraničních věcí Mikem Pompeem. Šéfové diplomacií se během jednání věnovali česko-americkým vztahům, kybernetické bezpečnosti, vzájemným obchodním vztahům či situaci v Afghánistánu a Sýrii.

Ministr Petříček: Z obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Schůzka ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka s ministrem zahraničních věcí Spojených států amerických Mikem Pompeem odráží oživení vzájemných vztahů, protože poslední oficiální schůzka ministrů zahraničních věcí obou zemí proběhla před více než 6 lety.

„Na schůzce jsme ministrem Pompeem hovořili o výborné úrovni česko-amerických vztahů. Obě naše země čelí řadě zahraničně-politických a bezpečnostních výzev, kterým je třeba čelit společně na bilaterální úrovni i v rámci NATO. Naším cílem je navýšit výdaje obranného průmyslu společně s ostatními zeměmi v rámci NATO na úroveň 2% HDP,“ uvedl po jednání ministr Petříček. Ministři hovořili o společných oslavách 20. výročí vstupu ČR do NATO a zmínili i 30. výročí pádu komunismu ve střední Evropě. Ministr Petříček pozval svého amerického partnera do ČR, například na dny NATO v Ostravě.

Tématem jednání šéfů české a americké diplomacie byla spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti v souvislosti s pevnou českou pozicí ohledně ochrany kritické infrastruktury státu a vzájemné ekonomické vztahy. „Vyjádřil jsem obavy z případných protekcionistických opatření americké administrativy. Ze vzájemného obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany. Uvalování cel a dalších bariér není řešení. Například cla na dovoz aut a autosoučástek by nepříjemně dopadla na českou ekonomiku. Vzájemný obchod a investice mezi našimi zeměmi rostou – české firmy v USA mimochodem vytvořily již kolem 7000 pracovních míst, Američané patří k největším investorům v Česku. Vlády musí tento trend všemi silami podporovat,“ zdůraznil ministr Petříček.

Partneři diskutovali o aktivní roli ČR při hledání multilaterálního řešení problematiky raket středního doletu po vypovězení smlouvy INF.

Oba ministři probrali řadu společných témat souvisejících se situací v Afghánistánu a Sýrii.

„Připomněl jsem, že ČR dlouhodobě působí v Afghánistánu po boku Američanů a dalších spojenců a bohužel zde přinesla i oběti. Potřebujeme, aby spojenci měli v Afghánistánu jasný plán, abychom se vzájemně nepřekvapovali mediálními výroky o stahování vojáků,“ zmínil ministr Petříček. Mike Pompeo za české angažmá v Afghánistánu poděkoval a výkony našich vojáků velmi vysoce ohodnotil. Ministr Pompeo ujistil, že americké angažmá v Afghánistánu bude pokračovat a veškeré změny v jeho formě budou s ČR koordinovány. Současně poděkoval za české angažmá v Sýrii a českou podporu boji proti tzv. Islámskému státu.

Jednání ministra Petříčka s americkým protějškem završilo návštěvu šéfa české diplomacie v USA. Během tří dnů se ministr zahraničních věcí ČR setkal s poradcem pro národní bezpečnost USA Johnem Boltonem či ředitelem Americké agentury pro mezinárodní rozvoj Markem Greenem. Dále vystoupil na půdě think tanku CSIS (Center for Strategic and International Studies) a nadace NED (National Endowment for Democracy) k tématice lidských práv a setkal se s českými a americkými podnikateli, aby podpořil investice do ČR.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…