Ministr Pilný: Hrát si s cenou piva a říkat, že možná bude levnější, je populismus nejhoršího zrna

08.06.2017 13:36

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Návrhu poslanců Zbyňka Stanjury, Jany Černochové, Petra Fialy, Ivana Adamce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních:

Ministr Pilný: Hrát si s cenou piva a říkat, že možná bude levnější, je populismus nejhoršího zrna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Jsme často kritizováni opozicí při sestavování státního rozpočtu, že nezbývají peníze na investice.

Po přijetí tohoto zákona bude negativní rozpočtový dopad na inkaso spotřební daně z piva 800 milionů. Ptám se tedy, kde je ta investice? Nemohu se teď vyjadřovat k tomu, jestli pozměňující návrh opravil tu neslučitelnost právem EU, protože ho prostě nemám k dispozici a mohu jenom spekulovat, že tomu tak je nebo není. Já vůbec nechápu, proč ten návrh je podán. Návrh plošně snižuje sazby spotřební daně z piva pro výrobce a toto zvýhodnění ale vůbec neskýtá jistotu promítnutí do cen jak pro restaurace, tak pro případného konečného spotřebitele.

Takže on se nedá označit ani za populistický, i když populistický je. A hrát si s cenou piva a mluvit o tom, že možná pivo budeme mít levnější, je opravdu populismus toho nejhoršího zrna. A pak tedy nemá smysl se bavit o investičních výdajích, i když státní rozpočet dostane další pecku. Navrhované snížení základní spotřební daně z piva z 32 korun na hektolitr a hmotnostní procento extraktů původní mladiny by znamenalo snížení spotřební daně na jednom půllitru desetistupňového piva ze současných 1,60 na 1,34. To znamená, že při zachování základní sazby daně z přidané hodnoty by nastala celková úspora na půl litru piva - (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pane ministře, já se velmi omlouvám, ale poprosím naše kolegy, aby snížili hladinu hluku. Vás poprosím, klidně si na ně zakřičte více. Děkuji.

Ministr financí ČR Ivan Pilný: Bez ohledu na to, zda se jedná o lahvové nebo točené pivo. Je to cca o 0,30 haléřů. Odhadovaný negativní rozpočet na inkaso spotřební daně z piva je 800 milionů. Navíc vysíláme opravdu nežádoucí signál o jisté politické vůli snižovat i sazby spotřebních daní jiných komodit, jako jsou např. líh, minerální olej a cigarety. Ministerstvo financí s tím má zásadní problém. Je to zásah do rozpočtu ve výši 800 milionů - je naprosto populistický. Je to prostě hra s cenou piva.

Proto podávám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.