Ministr Plaga: Sportování ve škole rozhodně nepodceňujeme

05.05.2020 19:28

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k návrhu zákona o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v oblasti sportu

Ministr Plaga: Sportování ve škole rozhodně nepodceňujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Děkuji za slovo.

Postupně k těm věcem, které tady zazněly, si dovolím doplnit. Ten přechod, jak naplánovat limitačním protokolem mezi Ministerstvem školství a Národní sportovní agenturou, spočívá v tom, že skutečně z toho počtu cca 30 úředníků, kteří se oblasti sportu věnovali ještě v minulém roce na ministerstvu, tak jak jsem říkal, část přešla a od 1. 6. zůstane na odboru sportu MŠMT 13 úředníků. A když odečtu ředitelku a sekretářku, tak jsou tam čtyři osoby, které mají na starosti doadministrování 150 projektů investičních cca za 2,2 miliardy korun, a na neinvestičních dotacích je v tuto chvíli sedm osob, z toho čtyři, nebo bude od 1. 6., a čtyři osoby administrují dotace Můj klub roku 2020 jako svou hlavní činnost. Já vím, že s tím v minulosti byly problémy. Já jsem tady opakovaně vystupoval a mohu s potěšením říct, že v letošním roce k tomuto datu, co před vámi stojím, ze 6 500 žádostí bylo zkontrolováno už 5 916. To znamená zbývá 500 žádostí na zkontrolování cca ze třech krajů a 1 000 ze zkontrolovaných klubů, tím že se zaváděla povinnost rejstříků a prokontrolování dat, tak přistupují k opravě členské základny v rejstřících. Ten zbytek je administrován a navrhován k dotaci. A v tuto chvíli jsou buď vyplacené, nebo navrženy v kolečku k výplatě, kde oni to potvrdí, kluby, a prostředky za 800 milionů korun bez ohledu na to, že se teď nesportuje a nesportovalo, resp. v těch předchozích týdnech, tak tady nedochází k žádnému krácení, protože jsme si vědomi toho, co tady opakovaně zaznělo, to znamená, že sportování bude důležitou součástí a vlastně je prevencí proti všem nemocem a nejenom koronaviru jako takovému.

Co se týká toho posledního bodu, tak rozhodně sportování ve škole nepodceňujeme. Před koronakrizí byl rozběhnutý projekt sportu i ve škole, do kterého se zapojilo přes tisíc škol, nebo je zapojeno přes tisíc škol, a je velmi úspěšný. A je to právě to dodatečné sportování na škole jako takové. A v letošním roce jsme rozběhli podporu univerzitního sportu, je přes 400 individuálních sportovců, aby skloubili vzdělávání a sport, což si myslím, že dlouhou dobu byla věc opomíjená. A je to věc důležitá. Tak jsme rozběhli tento dotační program společně s českými univerzitami v letošním roce poprvé. Takže ty konkrétní kroky a strategii do dalších let máme.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

10:21 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu na odvolání Luboše Xavera Veselého z funkce …