Ministr Rakušan: Dary pro STAN pocházejí od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou

18.12.2021 10:48 | Tisková zpráva

V posledních dnech se v médiích, zejména v deníku MF Dnes, objevily spekulace týkající se podnikatelských subjektů, které hnutí STAN v uplynulých měsících a týdnech poslaly finanční dary. Chceme tyto informace uvést na pravou míru.

Ministr Rakušan: Dary pro STAN pocházejí od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Všechny finanční dary, které hnutí STAN obdrželo, jsou legální prostředky přijaté podle platných zákonů České republiky na transparentní účet, kde si je každý občan může zkontrolovat a jednotlivé dárce dohledat. „Hnutí STAN má navíc i přísná vnitřní pravidla kontroly. Dary nad 100 000 korun prověřuje dozorčí rada STAN, která zjišťuje, zda daný subjekt skutečně funguje, není to jen prázdná schránka nebo nepodniká v některém z neetických byznysů, jakým je například hazard. Na doporučení dozorčí rady tyto dary následně schvaluje předsednictvo hnutí,“ říká Lucie Krejčová, ředitelka hlavní kanceláře STAN.

Hnutí STAN se proto důrazně ohrazuje proti tvrzení, že dary, které v posledních měsících přišly na jeho účet, pocházejí od kyperských firem. „Všechny firmy, které dar poslaly, mají české IČO, sídlo v České republice, odvádí v naší zemi daně a zaměstnávají tu lidi. Mezi dary, na které upozornila MF Dnes, jsme identifikovali tři od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy, což z nich ovšem nedělá kyperské firmy. Všechny tyto firmy mají dohledatelnou vlastnickou strukturu a splňují povinnost, kterou jim ukládá zákon o evidenci skutečných majitelů,“ zdůrazňuje Krejčová.

Některá média kladou otázku, zda prostřednictvím těchto darů někdo nechce ovlivňovat politické rozhodování hnutí STAN. Žádné informace, že by se to stalo, přitom zmíněné články nepřinášejí. „Chci se důrazně ohradit proti tomu, abychom byli a priory stavěni do role někoho, kdo skáče tak, jak jeho sponzor píská. Jsem připravený čelit kritice v případě, že by se něco takového někdy stalo. Nic takového se ale nestalo, a dokud budu v čele hnutí, ani nestane,“ říká předseda STAN Vít Rakušan. „Mohu jednoznačně vyloučit, že by naši dárci za finanční příspěvek získávali jakoukoliv protislužbu nebo vliv na naši politiku. Vždy jsme jednoznačně dávali najevo, že tento styl politiky nevyznáváme. Pokud by nás někdo podporoval s tím, že si za to koupí naši přízeň nebo budoucí státní zakázky, bude ošklivě zklamaný,“ upozorňuje Rakušan.

V médiích se také hovoří o provázanosti místopředsedy hnutí Věslava Michalika s jedním z podnikatelů, který poskytl dar hnutí STAN. Neuvádí se však, proč by na tom mělo být něco špatného. „Vím, že pan Michalik má za sebou dlouhou a úspěšnou profesní kariéru, během které přišel do kontaktu s celou řadou podnikatelů. Všechny detaily jeho rozsáhlé byznysové minulosti neznám, ale ujistil mě, že se vždy jednalo o legální a poctivé podnikání, a já osobně nemám důvod mu nevěřit,“ dodává Rakušan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…