Ministr Rakušan: I po brexitu chceme udržet a prohlubovat spolupráci obou zemí

16.03.2023 6:34

Prohloubení policejní spolupráce. Vít Rakušan a britská ministryně vnitra podepsali společnou deklaraci

Ministr Rakušan: I po brexitu chceme udržet a prohlubovat spolupráci obou zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes ve Velké Británii podepsal s tamní ministryní vnitra Suellou Braverman prohlášení o prohloubení policejní spolupráce v oblastech boje proti terorismu, trestné činnosti a nedovolenému přistěhovalectví. Podpisem se tak mezi oběma zeměmi zintenzivní výměna informací při potírání trestné činnosti nebo spolupráce v boji proti hybridním hrozbám. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

Ministr vnitra Vít Rakušan uskutečnil  13. března 2023, pracovní návštěvu Velké Británie. Jedním z hlavních důvodů cesty do Londýna bylo setkání s ministryní vnitra Spojeného království Suellou Braverman. Vedle diskuse o situaci na Ukrajině totiž došlo k podpisu společného prohlášení o spolupráci v boji proti terorismu, trestné činnosti a nedovolenému přistěhovalectví a při předcházení jim. „Při předcházení trestné činnosti hraje sdílení informací klíčovou roli. Tento dokument je důkazem, že i po brexitu chceme udržet a prohlubovat spolupráci obou zemí,“ uvedl po podpisu ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že deklarace je postavená na několika klíčových bodech včetně boje proti hybridním hrozbám a terorismu. Společným podpisem tak oba ministři přislíbili intenzivnější spolupráci například v oblasti pátrání po podezřelých a pohřešovaných osobách nebo potírání obchodu s lidmi, které jsou pro Českou republiku i s ohledem na proběhlé předsednictví v radě EU prioritní. Britská strana zase klade důraz například na oblast boje s finanční kriminalitou nebo nelegální migrací a s ní spojenou organizovanou trestnou činností.

Kromě toho se Vít Rakušan setkal i s ministrem pro bezpečnost Tomem Tugendhatem, se kterým hovořil například o hybridních hrozbách, dezinformacích či spolupráci v boji proti terorismu. V neposlední řadě navštívil ministr vnitra i National Crime Agency, kde se setkal s generálním ředitelem Graemem Biggarem.

Úplné znění společného prohlášení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…