Ministr Rakušan: Nesměšujme nejrůznější typy podpor dohromady

29.03.2022 13:39

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Ministr Rakušan: Nesměšujme nejrůznější typy podpor dohromady
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Vít Rakušan v Partii

Děkuju, paní místopředsedkyně. Poslední, protože jako poslanec jsem nikdy neměl rád, když ti s přednostním právem si pro sebe privatizovali na začátku schůze diskusi, a byl bych rád, kdyby došlo na celou řadu přihlášených kolegyň a kolegů, které vidím na tabuli. Ale musím reagovat na to, co tady pronesl pan předseda Okamura, a to na několik zásadních věcí.

Nelžeme tady! Opravdu nelžeme! Ten institut, který v České republice a v celé Evropské unii aplikujeme se jmenuje dočasná ochrana. Pan předseda Okamura tady mluvil o tom, a vy tvrdíte, že je sem všechny chcete natrvalo, a podobné věci. Kdo to tvrdí? Kdy to tvrdil? Ať uvede zdroj, ať nám ho ukáže, jinak je to právě to, o čem mluvil pan kolega Jurečka, jinak to je ta dezinformace. Pokud říkáme věty, které nejsou pravdivé, které si tady vymýšlíme u toho pultíku, potom je to dezinformace. Ten instituce jmenuje dočasná ochrana. Je na jeden rok, je do 31. 3. 2023. Do té doby tady poskytujeme ochranu a potom uvidíme, jak samozřejmě se situace v Evropě bude vyvíjet, ale ti lidé počítají s tím, že nepřicházejí natrvalo, a tomu odpovídá i ten titul uděleného statutu, který v České republice mají.

A potom mi tady pan Okamura říká věty, vy jste lhal, že se nouzový stav nedotkne nikoho v České republice. Vždyť se to všechno dotýká obyvatel! Nesměšujme dvě věci. Všech nás v České republice se dotýká uprchlická krize. Ano, ta se nás dotýká. Ta se nás určitě ještě dotýkat bude a ta se nás dotýká kvůli tomu, že Putin, oblíbenec pana Okamury, jehož statuty teď záhadně zmizely ze sociálních sítí, tak napadl Ukrajinu. Tím to je! Ano, to se nás tady dotýká a dotýká se to celé Evropy a hlavně se to dotýká těch, na které padají bomby, kteří přicházejí o své zdraví, o svoje blízké, o své majetky, o svůj domov. Těch se to dotýká, ale to je důsledek té uprchlické krize a především agresivní Putinovy války vůči Ukrajině.

To opravdu není důsledek nouzového stavu. Ať by tady byl, nebo nebyl nouzový stav, tak ty důsledky ukrajinské krize tady samozřejmě budou. A já si troufám říct, že právě díky nouzovému stavu jako klasickému instrumentu krizového řízení můžeme ty důsledky umět lépe řešit a zvládat ve prospěch občanů České republiky. Přestaňte už s vytvářením falešného dilematu, které neexistuje: buď Ukrajinci, nebo občané České republiky! To je falešné dilema! My pracujeme samozřejmě i pro občany České republiky a koneckonců i to, co děláme teď pro ukrajinské občany, to, že je dobře registrujeme, že o nich máme dobré povědomí, to, že víme, kde se nacházejí, kdo jsou, kdo k nám přichází, vždyť to přece děláme samozřejmě i pro bezpečnost České republiky jako takové.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Pan Okamura stále říká, kde je strop? Strop těch komfortních ubytovacích kapacit tady máme teď. To já jsem řekl mnohokrát. Tomu se také přizpůsobujeme, i strategii vyjednávání evropské úrovni, kterou vedeme. Ale my nevíme, jestli ta uprchlická krize skončí. Až Putin skončí válku, jeho kamarád, tak v té chvíli možná se nám to povede tady na té evropské bázi zastavit a v té chvíli si můžeme říct, kde je strop. A to, že Česká republika samozřejmě na té evropské úrovni říká, naše kapacity jsou pomalu vyčerpány a je potřeba se zamyslet, jak ty proudy uprchlíků směřovat do zemí, které jsou na tom lépe, to samozřejmě děláme. Ale neumí teď nikdo říct, jestli strop těch, co odejdou z Ukrajiny, skončí u těch 3,9 milionu, co je teď, nebo to bude 6 milionů, což si nikdo z nás nepřeje. Ale musíme na to umět v té situaci nějakým způsobem reagovat.

A otázka, proč jiné země nemají nouzový stav? Protože jiné země mají jinou krizovou legislativu a třeba se to v těch jiných zemích jmenuje jinak, nebo mají jiné operativnější instrumenty. I proto máme ve vládním prohlášení, že chceme krizovou legislativu novelizovat, aby byla právě přizpůsobena nejrůznějším typům událostí. To se zatím ještě nepovedlo. Měli jsme na to půl roku, a pokud na to budeme mít čtyři roky, tak to určitě do konce dotáhneme.

A potom ještě otázka, ono také v mnoha zemích není těch uprchlíků tolik. Ne všechny země Evropské unie teď na to musí reagovat nějakým instrumentem krizového řízení. Česká republika je cílovou zemí, všichni jsme to od začátku věděli a je to vcelku jasné. A nevypouštějme zde ani zavádějící informace. Tři tisíce korun s ubytovaným a podobně. Ne, to není ubytovaný. Tři tisíce korun jde jako příspěvek českým občanům, českým občanům, kteří jsou solidární, mají srdce a ubytovávají, a my jim tím způsobem pomáháme. Takže nesměšujme nejrůznější typy podpor dohromady. To jsou peníze pro české solidární občany, kteří pomáhají. Nedávejme ty věci dohromady.

A potom takové věci o tom, že je Ministerstvo vnitra nějakým ministerstvem cenzury, strachu, ministerstvem vrchního cenzora a podobně. Já nevím, pan Okamura tam neřekl jediný konkrétní případ, co jsme tedy cenzurovali, kde jsme zasáhli. A jestli se bojí toho, že na půdě parlamentu bude projednávána zpráva o extremismu v České republice, kde se píší nejrůznější věci, tak tu určitě neurčuje ministr vnitra, ale určují to lidé, kteří na tom odborně pracují, a tady mohu slíbit, že ta zpráva se určitě v parlamentu projednávat bude.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…