Ministr Rakušan: Redukce poboček je podmínkou přežití České pošty

21.04.2023 9:13 | Tisková zpráva

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes opět vystoupil v Poslanecké sněmovně k situaci v České poště.

Ministr Rakušan: Redukce poboček je podmínkou přežití České pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Vysvětlil důvody, které vedly k rozhodnutí snížit počet poboček České pošty o 300, a nastínil, jak bude po finanční stabilizaci probíhat proces transformace státního podniku. Jeho cílem je zachovat dostupnost poštovních služeb na celém území České republiky. Proto se se také redukce pobočkové sítě netýká pošt na vesnicích a v malých městech.

Českou poštu čekají v následujících dvou letech zásadní změny, které jsou nutnou podmínkou toho, aby Pošta jako instituce přežila. „Tyto změny měly přijít o patnáct až dvacet let dříve, ale v té době k tomu chyběla vůle, prozíravost nebo politická odvaha,“ řekl dnes ve Sněmovně Rakušan.

Ministr Rakušan shrnul základní důvody nezbytné transformace státního podniku. Za posledních 5 let poklesly transakce na pobočkách o 40 procent, o dvacet procent se za stejné období snížil objem listovních zásilek a další pokles lze očekávat v souvislosti s postupující digitalizací. To vše vedlo k poklesu obratu Pošty za uplynulých pět let z 8 miliard na aktuálně predikované cca 2 miliardy v roce 2023.

„Na tenhle stav musíme reagovat jednak okamžitými opatřeními, mezi něž patří například redukce počtu poboček o 300, ale třeba i zvýšení limitu pro platbu za takzvanou univerzální službu, tedy ty služby České pošty, které si u ní stát objednává. A v druhém kroku pak proměnou Pošty co do obsahu i způsobu fungování a financování,“ vysvětluje Rakušan.

Pošta by se podle něj měla stát jakýmsi detašovaným pracovištěm státní správy. „Mohla by být centrálním podacím, ověřovacím a výplatním místem veřejné správy provozovaným nad rámec základní agendy Czech POINT, kde kromě stávajících poštovních a finančních služeb bude možnost třeba zažádat o sociální dávku, vyřídit agendu finančního úřadu, nechat si poradit v oblasti státem vypisovaných dotací,“ říká Rakušan. „Síť poboček ČP by tak integrovala různé služby státní správy, které se v regionech nevyplatí provozovat samostatně, a proto z nich mizí, jak vidíme na příkladu finančních úřadům,“ popisuje Rakušan svou představu budoucího fungování státního podniku.

Venkovské pošty se neruší

I z tohoto důvodu chce ministerstvo vnitra zachovat fungující síť poboček na celém území ČR. „Nerušíme poštu nikde, kde je pouze jedna. I nadále tak budou poštovní služby dostupné ve všech 2620 obcích, kde dnes Pošta působí. Se starosty oněch 113 obcí a měst, kde se některé pobočky zavírají, je management v osobním kontaktu,“ popisuje Rakušan.

Zároveň musí Pošta podle ministra v nových podmínkách fungovat flexibilněji. Dnes je svázaná řadou zákonných povinností, jako je doručování každý všední den nebo otevírací doba poboček, zbytečně složité jsou i podmínky provozování partnerských pošt, což řadu obcí v minulosti od tohoto perspektivního konceptu odradilo. „Přesnou podobu inovovaného konceptu České pošty představí tým složený ze zástupců všech zainteresovaných resortů, který bude spolupracovat také například se sociology nebo zástupci neziskového sektoru, v polovině letošního roku,“ uzavírá Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie