Ministr Rakušan: V přijímání lidí prchajících před válkou jsme vzorem pro ostatní evropské státy

05.05.2022 11:28 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k válce na Ukrajině a opozici ve Sněmovně.

Ministr Rakušan: V přijímání lidí prchajících před válkou jsme vzorem pro ostatní evropské státy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

To, co teď dělá opozice, je jako by vám někdo kompletně vykradl byt, vytrhal parkety, rozbil okna a teď vás kritizoval, že se tam nedá žít… Už tak jsme na konci roku 2021 zdědili řízení státu v zuboženém stavu. Na to ostatně dal nedávno razítko i NKÚ. Do toho přišla válka.

Válka, kterou si nikdo z nás nepřál. Troufnu si říct, že jsme se této krize zhostili se ctí. V Evropě patříme k těm, kteří pomáhají nejvíce a nejefektivněji. Nikdo nás už neoznačuje za černé pasažéry, jako tomu bylo v minulosti. Moc dobře si totiž uvědomujeme, že výsledek války je pro budoucnost našeho kontinentu klíčový.

Konkrétní výsledky? 67 dní od vypuknutí války jsme u nás zaregistrovali a ubytovali 310 tisíc uprchlíků, takže nikdo nemrzne venku. Jen pro srovnání: minulá vláda nebyla za 167 dní, nebo spíš 267 dní od vypuknutí pandemie schopna skutečně zprovoznit ani chytrou karanténu. V přijímání lidí prchajících před válkou jsme vzorem pro ostatní evropské státy. Potvrzují to eurokomisaři i ministři evropských států, kteří nás navštívili. Pracujeme na tom, aby se uprchlíci uměli postarat sami o sebe. Aby našli práci. Aby jejich děti mohly do školek a škol. Ministerstvo školství s Petr Gazdík připravili adaptační skupiny, kurzy češtiny či jazykové tábory. Říká se tomu integrace. Což je mimochodem věc, na kterou se tady léta kašlalo.

Víme, že krize dopadá nejhůře na ty nejohroženější. Proto adresně pomáháme těm, kteří to nejvíc potřebují. Zvýšilo se životní a existenční minimum. Pomáháme rodinám s dětmi. Upravili jsme spotřební daň na pohonné hmoty i silniční daň. Ministr Jozef Síkela nechává navyšovat naše zásoby ropy i plynu. Hledáme nové dodavatele, jednáme o plynovodu z Polska.

Taky usilujeme o to, aby EU alespoň z části pomáhala s náklady, které Česko v souvislosti s ruskou agresí má. Mikuláš Bek teď připravuje naši zemi na předsednictví, a tohle bude samozřejmě společně s bezpečností vnějších hranic a zajištěním energetické soběstačnosti, jedním z hlavních témat.

Naše vláda prostě stojí zpříma. Nikdo nelavíruje. Nikdo nejezdí tajně jednat do Moskvy o bůhvíčem. Nikdo nehazarduje s naší energetickou bezpečností. Prosím, nenechte se znechutit těmi, kteří vám říkají, že vláda na lidi kašle. Nevěřte populistům. A díky, že pomáháte!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…