Ministr Síkela: Budeme podporovat zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů energie

20.07.2022 19:48

Projev na 27. schůzi Senátu dne 20. července 2022 ke změně směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, o energetické náročnosti budov.

Ministr Síkela: Budeme podporovat zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři. Dovolte mi, abych v krátkosti představil rámcovou pozici k návrhu revize směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnice o energetické náročnosti budov a směrnice o energetické účinnosti, které vyšly 18. května tohoto roku jako součást balíčku REPower EU. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
V obecné rovině je záměrem balíčku co nejrychlejší ukončení závislosti na ruských fosilních zdrojích skrze urychlení energetické tranzice a posílení energetické odolnosti EU. Plán rozvíjí balíček Fit for 55 a upravuje a navyšuje cíle a závazky v oblasti podílu obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti do roku 2030. Pokud bych měl zdůraznit hlavní body návrhů, tak revize směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů zvyšuje unijní cíl pro podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie ze 40 na alespoň 45 % do roku 2030. Komise dále navrhuje nové články ke zjednodušení podmínek povolovacích procedur pro obnovitelné zdroje energie a jejich projekty.

Zásadními elementy návrhu jsou definice tzv. vhodných oblastí pro obnovitelné zdroje energie, které by členské státy měly identifikovat do jednoho roku od vstupu směrnice v platnost na základě vhodnosti pro jejich rozvoj. Nakonec přidává článek stanovující veřejný zájem, kdy by během povolovacího řízení bylo plánování, výstavba a provoz zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jejich připojení k rozvodné síti a ukládání energie považováno za převažující veřejný zájem sloužící k veřejném zdraví a bezpečnosti. Evropská komise dále navrhuje úpravu směrnice o energetické účinnosti, konkrétně závazného unijního cíle snížení spotřeby energie z 9 na 13 procent v porovnání s rokem 2020, navrhuje rovněž nový článek směrnice o energetické náročnosti budov, a to povinnost členských států zajistit, aby budovy byly připraveny na výrobu solární energie. ČR vnímá urgentnost situace, která v důsledku ruské agrese na Ukrajině představuje ohrožení české i evropské energetické bezpečnosti, a zastává názor, že obnovitelné zdroje spolu s energetickou účinností hrají klíčovou roli při transformaci směrem k dosažení klimatické neutrality a snížení závislosti na fosilních palivech a jejich dodávkách. Jako předsednický stát tak ČR vyvine maximální úsilí při dosahování kompromisu mezi členskými státy a zajištěním vhodných podmínek pro podporu snadnějšího rozvoje obnovitelných zdrojů energie a navyšování energetické účinnosti. V tomto kontextu je třeba brát ohled na jednotlivé geografické podmínky členských států a apelovat na ekonomickou a technickou proveditelnost navrhovaných opatření, nákladovou efektivitu a materiálovou dostupnost, aby byla zajištěna jejich všeobecná podpora. Budeme nadále jednat o cíli zrychlení povolovacích procesů, na kterém panuje mezi členskými státy obecná shoda, ale budeme ještě detailněji diskutovat jednotlivá navržená opatření, aby systém zjednodušovacích povolení byl dobře technicky a legislativně nastavitelný. Povedeme s členskými státy diskusi o dalším navyšování cíle pro obnovitelné zdroje a pro energetickou účinnost, které se zdají být mnohé sporné.

Vážené paní senátorky, páni senátoři, navržené revize směrnic reflektují urgentnost situace a mají potenciál vést k rychlejšímu odchodu od fosilních paliv a snížení závislosti dovozu z Ruské federace.

Jako předsednický stát povedeme diskuse o tom, jak návrh co nejlépe sladit s aktuálními potřebami členských států tak, aby došlo k podpoře flexibility a byly zohledněny geografické, technologické a nákladové možnosti jednotlivých členských států s ohledem na dopady na domácnosti a průmysl. Budeme nadále podporovat cíl zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů energie a dbát na to, aby byly správně nastaveny po technické a legislativní stránce. Jako předsednický stát se budeme snažit o dosažení co nejrychlejšího kompromisu v radě a následujících trialozích. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…