Ministr Síkela: Český metrologický institut bude moci certifikovat zdravotnické prostředky

03.01.2024 17:17 | Tisková zpráva

Český metrologický institut (ČMI) se stal oznámeným subjektem pro certifikaci zdravotnických prostředků podle nařízení EU (MDR) s širokým rozsahem 20 základních MDR kódů a 18 horizontálních MDR kódů.

Ministr Síkela: Český metrologický institut bude moci certifikovat zdravotnické prostředky
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Spolu s oznámeným subjektem ITC Zlín vznikla dostatečná kapacita pro české výrobce zdravotnických prostředků, kteří díky tomu mohou žádat o certifikát pro své produkty přímo u českých subjektů a nebudou se muset spoléhat na zahraniční. Zvýší se tím soběstačnost a konkurenceschopnost zdravotnického průmyslu České republiky.

Tříleté úsilí ČMI a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) stát se subjektem pro certifikaci zdravotnických prostředků bylo úspěšné. Předcházelo tomu důkladné posuzování kvalifikace a kompetence ČMI ze strany evropských orgánů i zahraničních národních expertů ostatních zemí.

„Český trh se zdravotnickými prostředky čítá přibližně 20 miliard korun a zahrnuje na 400 tuzemských výrobců. Nyní se nám ho podaří výrazně posílit díky tomu, že naši výrobci budou moci získat nezbytné certifikáty pro své produkty u domácích certifikačních orgánů a nebudou se muset spoléhat na ty zahraniční,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že to přinese snazší, rychlejší a efektivnější administrativní proces pro certifikací výrobků, eliminuje nutnost komunikovat v cizích jazycích a zjednoduší logistiku spojenou s certifikací.

„Zrychlí to tedy celý proces uvádění nových zdravotnických prostředků na trh a sníží náklady českých výrobců. Pro celé české zdravotnictví to bude znamenat významný posun k soběstačnosti českého zdravotnického průmyslu a zvyšuje jeho konkurenceschopnost na evropském trhu,“ dodává ministr Síkela. Čeští výrobci v rámci EU tak již nebudou mít velkou nevýhodu, že Česká republika nedisponuje dostatečnou kapacitou oznámených subjektů pro certifikaci jejich zdravotnických prostředků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.