Ministr Síkela: Další úspory plynu, nový plynárenský balíček a revize trhu s elektřinou

29.03.2023 14:32

První formální Rada pro energetiku za švédského předsednictví přinesla dohodu ministrů zemí Evropské unie na prodloužení nařízení, které cílilo na snížení poptávky po zemním plynu o 15 procent.

Ministr Síkela: Další úspory plynu, nový plynárenský balíček a revize trhu s elektřinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Bylo to jedno z prvních nouzových nařízení, na kterém se ministři pro energetiku shodli během českého předsednictví loni v červenci. Ministři také odsouhlasili společnou pozici k tzv. plynárenskému balíčku, který nastaví nová pravidla trhu se zemním plynem, obnovitelnými zdroji energie a vodíkem. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

„Snižování spotřeby zemního plynu bylo jedním z klíčových opatření, díky kterým jsme zvládli tuto zimu bez větších problémů i bez dodávek ruského plynu. Celková úspora v České republice v oblasti plynu byla asi 19 procent oproti spotřebě v předchozích letech. Od začátku roku k nám navíc neproudí ruský plyn, takže nás Rusko nemůže vydírat. Díky rekordně naplněným zásobníkům po zimě se navíc stabilizuje také cena plynu na trhu. S evropskými kolegy jsme ve shodě, že toto nařízení má smysl, a proto jsme se rozhodli pro jeho prodloužení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Dohoda počítá se snížením spotřeby plynu o 15 procent oproti pětiletému referenčnímu období od dubna 2017 do března 2022. Nyní bude nově pokrývat všech 12 měsíců v roce.

V další části jednání ministři uzavřeli tzv. obecný přístup k plynárenskému balíčku, který bude výchozí pozicí Rady Evropské unie do vyjednávání s Evropským parlamentem. To určí finální podobu této legislativy, která stanoví pravidla pro trh nejen se zemním plynem, ale i s obnovitelnými plyny jako je biometan nebo vodík.

Ministři prodiskutovali také návrh Evropské komise na změny v nastavení evropského trhu s elektřinou. Členské státy v návaznosti na turbulentní dění posledních dvou let volaly po úpravách, které by zabránily cenovým výkyvům, nízké likviditě na dlouhodobých trzích a přinesly na energetický trh stabilitu a předvídatelnost. Zároveň nové nastavení pravidel umožňuje rozvoj kapacit nových zdrojů skrze bilaterální smlouvy, včetně pro Českou republiku důležitých jaderných zdrojů. „Pro nás je zásadní, aby nová podoba trhu zahrnovala rovnocenný přístup ke všem bezuhlíkovým technologiím, včetně jádra,“ popisuje českou pozici ministr Síkela a dodává: „Nová pravidla musí zajistit ochranu našich spotřebitelů a zlepšit stabilitu a předvídatelnost trhu.“ Na tyto oblasti, včetně posílení ochrany spotřebitelů a jejich práv, se revize také zaměřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…