Ministr Síkela: Jak připravit domácnost na zimu

12.08.2022 13:44 | Tisková zpráva

Úsporná sprchová hlavice, reflexní fólie za radiátory i správná izolace dveří a oken.

Ministr Síkela: Jak připravit domácnost na zimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo seznam několika tipů a rad, jaká opatření mohou domácnostem pomoci snížit spotřebu energií v čele s plynem.

„Čím méně plynu spotřebujeme, tím méně ho budeme muset odebrat z Ruska. Proto jsou úspory energií významným prvkem naší obrany v energetické válce, kterou proti nám vede ruský diktátor Vladimir Putin,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Průměrná spotřeba domácností energie v Česku přepočtená na počet obyvatel, je skoro o 20 procent vyšší než průměr Evropské unie.

Největší potenciál pro snížení spotřeby plynu u domácností je v případě vytápění. „Na to domácnosti spotřebují zhruba 60 procent své celkové spotřeby energií. A v českých domácnostech je přitom měrná spotřeba energií na vytápění třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce,“ dodává ministr Síkela.

Snižování teploty v domácnostech je tedy jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu snížit. Každý stupeň dolů znamená snížení spotřeby energií zhruba o 5 procent. V létě samozřejmě snižovat teplotu není možné, lze však přijmout opatření, která v domácnosti s úsporami energií v zimě pomohou. MPO připravilo seznam několika takových opatření.

Pokud protahují okna či dveře, lze použít například silikonové těsnění. Omezí se tak nepříjemné profukování, tepelné ztráty a tím se sníží spotřeba energie na vytápění. Radiátory a další zdroje tepla by neměly být blokovány nábytkem nebo zakryty záclonami. Vyšší účinnost radiátorů a dalších zdrojů tepla lze zajistit reflexními fóliemi nalepenými za radiátory, které teplo odráží zpět do obytného prostoru. Úsporu energií zajistí i úsporná sprchová hlavice a úsporná páková baterie.

Pro rady ohledně úspor energií se mohou lidé obracet na energetická konzultační střediska EKIS. Experti v oblasti energetiky zdarma poradí, jak ušetřit. Rady poskytnou i online, podrobnosti jsou ZDE.

MPO už dříve vydalo manuál, který radí, jak na úspory ve veřejných budovách. Vláda dala jednotlivým rezortům za úkol tento manuál dodržovat a realizovat úsporná opatření ve státních budovách. Vyhodnocení bude provedeno v prvním čtvrtletí roku 2023 na základě povinného reportingu spotřeby energie ústředních orgánů státní správy podle zákona o hospodaření energií. Že je reálné dosáhnout větších energetických úspor, ukazuje zkušenost MPO. To na přelomu roku snížilo teplotu v kancelářích o 1,5 stupně, teplotu na chodbách a sociálních zařízeních o 3 stupně a snížilo také teplotu vody. Tato opatřeni ministerstvu umožnila snížit spotřebu plynu o 24 procent.

Leták úsporných opatření ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.