Ministr Síkela: Jsme strašně pozadu s celou řadou věcí

20.09.2022 23:01

Projev na 29. schůzi Senátu 20. září 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Ministr Síkela: Jsme strašně pozadu s celou řadou věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Uvědomil jsem si v rámci té diskuse, že jsem zapomněl odpovědět na několik otázek. Jednak to byla otázka těch veřejných statků. Zazněla tady srovnání chleba, vody a elektřiny. Někteří ekonomové říkají, že co je zadarmo, je bezcenné. Když je to bezcenné, plýtvá se tím.

Chápu společenskou poptávku ve smyslu, že musíme zajistit dostupnost, a to je to, o co se naše vláda od začátku snaží. To znamená, aby tuto zimu, bez ohledu na problémy v celé Evropě, byl dostatek plynu, dostatek elektřiny i dostatek tepla.

Otázka, kolik ta elektřina, kolik ten plyn má stát, to je otázka druhá. Jenom říkám, že i cena má určitý regulační charakter ve smyslu úspor a spotřeby. Je to částečně odpověď na to, co tady zaznělo. Víme, že úspora energií v tomto roce bude, protože lidé šetří energií, díky tomu, i cena, kterou jsme nastavili, má být taková, že určitě nebude nebude motivovat k tomu, aby se plýtvalo, ale bude motivovat k úsporám. Zazněla tady otázka, jestli chceme motivovat lidi nebo firmy ještě k větším úsporám, a to je například finančně za ty úspory kompenzovat. Tou otázkou se teď velmi intenzivně zabýváme, ale narážíme na velké nebezpečí morálního hazardu a zneužívání některých subjektů, které by mohly třeba nutit právě v rámci úspor odběratele k tomu, aby tak jako akceptovali až nepřijatelné podmínky.

Vidíme, že Evropa na požadavek úspor začíná reagovat, vidíme, že některá odvětví se začínají přizpůsobovat, začínají třeba spouštět a připravují to, aby mohly první směny spouštět už třeba ve tři, ve čtyři hodiny ráno, aby se vyhnuly těm špičkám energetickým, kdy ta energie je nejdražší.

Druhá věc, která tady zazněla, je, ze kterých států bychom si určitě poučení brát neměli. Musím říct, že opravdu nechci jít tou maďarskou cestou, která mi tady vždycky byla zejména ze strany opozice navrhována. Nechci mluvit o tom, o kolik devalvoval forint, nechci mluvit o tom, jak vypadá inflace v Maďarsku, za jakých nákladů, jakého deficitu... Které se ukázaly jako neúčinné, nebo naopak jakoby inflaci pohánějící. Nechci mluvit ani o tom, že regulace cen pohonných hmot v Maďarsku byla někde na začátku toho, kde jsme začali být jako vláda kritizováni, že v té době jsem možná i odolal tlaku, možná i vládních kolegů, a nepřistoupili jsme k regulaci cen pohonných hmot, které se mezitím zastabilizovaly, mezitím k nám jezdí pro výhodné pohonné hmoty tankovat z některých okolních zemí, zejména z Německa. Ale co je hlavně důležité, ušetřili jsme státnímu rozpočtu desítky miliard korun. To si málokdo uvědomuje.

Tím, že jsme k té situaci přistoupili pragmaticky, neustoupili jsme tomu populistickému tlaku, jsme této zemi ušetřili desítky miliard korun. To je k těm zemím, ze kterých bych... A to už nemluvím o tom, že se v Evropě začíná velmi vážně mluvit o tom, co dál s Maďarskem, že snaha Maďarska o nějaké legislativní změny je teď právě hnána tím, že jim chybí peníze z unijního rozpočtu, že ta ekonomika se začíná dostávat do velmi vážných problémů.

Jsme strašně pozadu, ano. Souhlasím s paní senátorkou, jsme strašně pozadu. Problém je, že jsme strašně pozadu s celou řadou věcí. Musíme ty věci řešit, velké kameny nejdřív, zajistit plyn. Zase, dneska ráno připlul první český plyn do EMSU, měl připlout už včera, první tanker s českým plynem. Ale bouře ho nepustila do přístavu. Takže zakotvil až dnes ráno. V okamžiku, kdy se uvede do plynného skupenství, je to 100 milionů kubíků. Je to jedno procento roční spotřeby ČR. Ty lodě budou jezdit. To znamená, začíná to fungovat. Postupně řešíme ty jednotlivé věci. Celou řadu z nich vyřešíme v rámci programů komunitní energetiky, dotačních programů, kde teď definujeme energetické společenství, budeme určovat, jak se bude nakládat s přebytky. V tuto chvíli pracujeme s variantou, že v rámci energetických společenství bude možné přebytky energií sdílet. Nejsme si ovšem jisti, jestli chceme z každého subjektu na tom trhu, který vyrobí nějakou energii, udělat hned obchodníka s energií. Ale vidíme, že na tom trhu se začínají objevovat subjekty, které začínají skupovat spotovou energii, kteří jsou obchodníky na trhu. Pokud tento trend bude pokračovat, myslím si, že právě komunitní energetika, definice energetického společenství, možnost sdílet v rámci energetického společenství energie, by mohla být právě tou cestou. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.