Ministr Síkela: Malé a střední podniky jsou páteří ekonomiky

01.12.2022 9:45 | Tisková zpráva

Pod záštitou českého předsednictví uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Evropskou komisí konferenci SME Assembly, která představuje nejvýznamnější událost pro malé a střední podniky (MSP) v Evropě. Hlavním cílem bylo vyslechnout potřeby podnikatelů z řad MSP a zejména prodiskutovat možnosti řešení za účelem jejich podpory v kontextu současných globálních krizí.

Ministr Síkela: Malé a střední podniky jsou páteří ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Evropa zažívá mimořádně náročné období, každá krize však nabízí také příležitost k pozitivní změně. Musíme se soustředit zejména na energetickou bezpečnost a zvýšení odolnosti ekonomiky Evropské unie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Malé a střední podniky jsou páteří ekonomiky. Pro naši prosperitu je nezbytné zajistit stabilní mezinárodní prostředí, proto s Komisí dlouhodobě spolupracujeme na podpoře malých a středních podniků. Budeme se rovněž aktivně podílet na tvorbě a náplni SME Relief Package, abychom malým a středním podnikům co nejvíce usnadnili jejich podnikání.“

Konference SME Assembly nabídla účastníkům diskuzní panely na vysoké úrovni, 18 odborných workshopů a seminářů. Více než 90 řečníků se v nich zaměřovalo na inovativní přístupy k financování MSP, zelenou a digitální transformaci, inovace v oblasti energetiky, bezpečnost dodavatelských řetězců, budování kapacit pro oběhové hospodářství, příležitosti pro MSP v leteckém a kosmickém průmyslu, nové způsoby práce a potřebné dovednosti nebo praktické implikace při uplatňování definice malého a středního podniku.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

„Žijeme v prostředí polykrize, což může znít pochmurně. Osobně však rozhodně nejsem skleslý, jelikož jsme společně přečkali dřívější krize, přečkáme i tuto a budoucí krize,“ říká komisař pro vnitřní trh Thierry Breton a dodává: „Evropský průmysl, evropské malé a střední podniky jsou jistě v obtížné situaci. Zejména malé a střední podniky to mají v současné době těžké. Jejich odolnost je však tím, co udržuje ekonomiku v chodu. Jejich odolnost a rozhodnost.“ S tím, že zároveň potvrdil prioritu Evropské komise v podobě SME Relief Package. Jde o balíček úlev pro malé a střední podniky, který by měl mimo jiné obsahovat opatření pro usnadnění přístupu MSP k financování, lepší regulaci, zvyšování dovedností nebo boj proti opožděným platbám.

Ministr Síkela v závěru zhodnotil dosavadní české předsednictví, které se soustředí zejména na posilování energetické bezpečnosti, ochranu spotřebitelů nebo posílení vnitřního trhu. „České předsednictví iniciovalo a vyjednalo důležitá řešení na evropské úrovni. Prudce rostoucí ceny energií a energetická bezpečnost byly jedny z hlavních bodů programu předsednictví, kde jsme svolali řadu mimořádných zasedání Rady pro energetiku. Cílem je dohoda na zmírňujících opatřeních na úrovni Evropské unie. Dlouhodobě pak zdůrazňujeme také potřebu snížit naši energetickou závislost na nepřátelských nebo nestabilních režimech, podporu oživení hospodářství Evropské unie a zajištění dodávek důležitých surovin a vstupů.“

Součástí konference bylo také tzv. podnikatelské EXPO, v jehož rámci představilo své inovativní produkty 15 českých firem z řad malých a středních podniků. K vidění tak bylo plně autonomní bezpilotní letadlo, profesionální brýle a simulátor pro virtuální/smíšenou realitu, zařízení pro vodíkové technologie či skladování energie, modulární reaktor, doručovací robot, zařízení využívající umělou inteligenci pro vizuální rozpoznávání, autonomní systém na získávání vody ze vzduchu, ochranné pomůcky z nanovláken, robotické rentgenové systémy, inovativní hasicí přístroj, hydroponická farma či unikátní akustický materiál, které vychází z principů oběhového hospodářství. V rámci konference proběhla také prezentace projektů zapojených do soutěže Evropské ceny za podporu podnikání 2022 a slavnostní vyhlášení výsledků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.