Ministr Síkela: Návrh umožní podnikatelům získat podporu státu a nové vývozní kontrakty

03.11.2022 21:27

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k zákonu o Nejvyšším kontrolním úřadu

Ministr Síkela: Návrh umožní podnikatelům získat podporu státu a nové vývozní kontrakty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Vážené paní senátorky, páni senátoři,

dovolte mi, abych vás v krátkosti seznámil s vládním návrhem novely zákona, který se týká systému státem podpořeného pojišťování a financování vývozu. Tento systém je v ČR realizován prostřednictvím dvou institucí, a to Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a. s., EGAP. A České exportní banky. Hlavním cílem tohoto návrhu je umožnit, aby EGAP poskytoval záruky za individuální úvěry podnikatelským subjektům podle dočasného krizového rámce Evropské komise pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Dosud zákon umožňoval takové záruky jen v souvislosti s pandemií covid-19. Detailní podmínky záruk budou upřesněny v nařízení vlády. Předpokládá se, že z prvotního vkladu do fondu pro krytí záruk ve výši 500 mil. Kč bude možné realizovat záruky v objemu až 6,25 mld. Kč.

Dále je cílem návrhu umožnit podporu vývozně orientovaných podnikatelských subjektů při jejich aktivitách vedoucích ke zvyšování mezinárodní konkurenceschopnosti klíčových exportně zaměřených odvětví české ekonomiky. Tuto podporu bude poskytovat jak EGAP, tak ČEB. Návrh umožní podnikatelům získat podporu státu v oblasti růstu vývozního potenciálu a získávání nových vývozních kontraktů skrze financování, například modernizace výrobních kapacit, materiálového předzásobení včetně strategického nákupu surovin či snížení energetické náročnosti a zvýšení ekologizace výroby.

To je zásadní v této době, kdy je rizikový apetit komerčních bank – komerčních ne ve smyslu jedné Komerční banky, ale všech komerčních bank – neumožní financovat mnohé podnikatelské subjekty s exportním potenciálem na čistě obchodní bázi. Je žádoucí, aby záruky mohly být poskytovány co nejdříve. Z tohoto důvodu vyslovila dne 29. 9. tohoto roku PS souhlas s tímto návrhem zákona již v prvním čtení podle § 90, odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu PS, ve znění pozdějších předpisů.

A já bych vás chtěl, vážené paní senátorky a páni senátoři, touto cestou také požádat, abyste svými hlasy tuto novelu podpořili.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…