Ministr Síkela: Vláda schválila cestovní mapu pro rozvoj malých a středních reaktorů v Česku

02.11.2023 14:25 | Tisková zpráva

Vláda schválila materiál Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) nazvaný Plán pro malé a střední reaktory v České republice – využití a hospodářský přínos.

Ministr Síkela: Vláda schválila cestovní mapu pro rozvoj malých a středních reaktorů v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Na základě tohoto dokumentu bude inovativní technologie zařazena do Státní energetické koncepce a zohledněna v Politice územního rozvoje ČR. Plán představuje možné investorské modely a možné lokality. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13999 lidí

„Po obdržení nabídek na nový jaderný zdroj v Dukovanech s možnou opcí na další velké bloky vnímám malé a střední reaktory jako další doplněk moderní zdrojové základny ČR. A to jak při výrobě elektřiny, tak tepla. Naším cílem je to, aby se ve 30. – 40. letech malé a střední modulární reaktory staly doplňkem těch velkých. Využijeme tak potenciál unikátního know-how, kterým disponuje náš jaderný průmysl. Díky schválenému plánu poskytneme investorům jistotu, aby mohli připravovat potřebné lokality a následně investiční rozhodnutí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „To otevře možnosti českým firmám zapojit se v budoucnosti do dodavatelských řetězců českých i zahraničních projektů, hledat partnery v zahraničí a hrát v rozvoji tohoto perspektivního oboru důležitou roli. Jde o výjimečnou příležitost, jak uspět v tomto oboru s vysokou přidanou hodnotou.“

Malé a střední reaktory (SMR) jsou inovativní jadernou technologií, pro jejíž uvedení na trh bude klíčových následujících pět až deset let, a s tím jsou spjaty i odpovídající příležitosti. V zahraničí probíhají práce na řadě projektů, jejichž zástupci projevují prostřednictvím memorand zájem spolupracovat s českými firmami. Mimo jiné jde například o firmy RollsRoyce SMR nebo GE Hitachi, které jsou podle dosavadních informací ve vývoji funkčního SMR nejdále. Ve hře je také společný vývoj českých a zahraničních firem, který by mohl realizován ve společném podniku.

Materiál shrnuje dosavadní poznatky v odvětví SMR a doporučení pracovní skupiny, která v letech 2022 a 2023 zasedala k jeho přípravě pod vedením MPO. Popisuje rámec možného uplatnění technologie SMR v Česku, vymezuje přístupy k hospodářským příležitostem, včetně informací o českých projektech a nabídkách zahraničních výrobců. Dále také uvádí perspektivní lokality, popisuje investorské modely a potřebné změny legislativy. Usnesením vlády se zadávají úkoly pro přípravu vhodného investorského prostředí v návaznosti tzv. taxonomii. Materiál doporučuje urychlit proces výběru a přípravy lokalit tak, aby byly připraveny pro výstavbu v první polovině 30. let. Mezi perspektivní lokality se vedle stávajících jaderných lokalit řadí místa stávajících uhelných elektráren, například Dětmarovice, Tisová či další, jejichž kompletní přehled je v materiálu obsažen.

SMR jsou jaderné zdroje s výkonem do 700 MW a s možností modulární konstrukce. Odvětví se v Evropě i ve světě nyní etabluje a český jaderný průmysl v něm může díky svým zkušenostem hrát významnou roli nejen v regionu střední Evropy. Kromě výroby elektrické energie jsou využitelné i pro teplárenské účely či výrobu vodíku. „Svými rozměry a výkonem mohou být tyto reaktory vhodnou náhradou dosluhujících uhelných elektráren. Kromě současných jaderných lokalit, které jsou prioritně určeny pro výstavbu klasických jaderných bloků by tak mohly být vystavěny na nových lokalitách. Ty je zapotřebí včas identifikovat a připravit. A k tomu má tento plán také sloužit,“ říká náměstek člena vlády Petr Třešňák.

Zapojení ČR do dodavatelského řetězce a výroby modulů je příležitostí, která by znamenala rozvoj nového hospodářského zaměření, udržení jaderného know-how a dlouhodobé partnerství se zemí původu výrobce.

S ohledem na nižší celkové kapitálové výdaje v případě malých a středních reaktorů mohou být investice do nich pro investora dostupnější oproti velkým jaderným zdrojům, u kterých je naopak větší efekt úspor z rozsahu vzhledem k většímu instalovanému výkonu.

„Ekonomiku a reálnou dobu přípravy a výstavby SMR ukáží první realizované projekty a zkušenosti s provozem. Cílem plánu a jeho implementace je, abychom byli připraveni na využití této technologie v ČR a zároveň podpořili exportní potenciál českých podniků,“ říká zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů Tomáš Ehler. Podobně jako u dalších bezemisních a systémových zdrojů budou investice do SMR vyžadovat podporu ze strany státu. Zároveň vláda prosazuje rovné a vhodné podmínky pro rozvoj jaderné energetiky na evropské úrovni včetně SMR, a to zejména v oblasti politik a programů Evropské unie, financování či nastavení trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…