Ministr Síkela: Zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly

06.12.2022 22:21 | Tisková zpráva

O plánech, spojených s přípravou hlubinného úložiště, dnes jednal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se zástupci dotčených obcí a krajů. Mimo jiné řešili plnění podmínek taxonomie Evropské unie udržitelného financování činností v jaderné energetice do systému nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým palivem.

Ministr Síkela: Zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje. Proto jsem starosty dotčených obcí pozval k nám na ministerstvo, abych s nimi projednal další kroky. Bavili jsme se mimo jiné o návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm, který rozšíří práva obcí a rozšíří lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. Starostům jsem také představil návrh jeho doplnění, který chci v nejbližších týdnech předložit na vládu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pokud bude i nadále platit kritérium taxonomie na vybudování hlubinného úložiště v roce 2050, Česká republika bude usilovat o to, aby jej v rámci posílení energetické bezpečnosti a soběstačnosti splnila.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Pro zástupce krajů a obcí je podstatné, že urychlení harmonogramu přípravy hlubinného úložiště se nedotkne kvality zpracovaných dat, které musejí experti a dodavatelé Správy splnit z pohledu legislativních požadavků na umístění úložiště v oblasti báňské, environmentální a atomové. „Rád bych vyvrátil spekulace, že bychom obcím jakkoliv bránili v jejich právech vstupovat do jednotlivých správních procesů, naopak, zmíněný návrh zákona o hlubinném úložišti rozšiřuje práva a možnosti vyjádřit svá stanoviska dotčeným obcím“ říká náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Správa úložišť radioaktivních odpadů zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací spolu s podáním žádostí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry na čtyřech perspektivních lokalitách příští rok. Konkrétně se jedná o lokality Březový potok na Horažďovicku, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Janoch u Temelína. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. Vzniknout by mělo do roku 2065 či dle kritérií taxonomie EU do r. 2050, čímž se bude zabývat i vláda ČR.

Detailní diskuze se zúčastnila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ředitel Správy Lukáš Vondrovic, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek další zástupci obcí a krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.