Ministr Staněk: Národní technické muzeum zahájilo realizaci projektů IROP

30.11.2018 9:09

Ministr kultury Antonín Staněk se dnes v dopoledních hodinách zúčastnil slavnostního zahájení projektů Národního technického muzea „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice II“ a „Restaurování kolejových vozidel ze sbírky Železničního muzea NTM“.

Ministr Staněk: Národní technické muzeum zahájilo realizaci projektů IROP
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Slavností zahájení projektů  proběhlo v prostorách budoucího Muzea železnice a elektrotechniky, které Národní technické muzeum plánuje vybudovat ve svém areálu na Masarykově nádraží v památkově chráněných objektech bývalých dílen. Muzeum železnice a elektrotechniky NTM by mělo být veřejnosti zpřístupněno v roce 2026.  Akce se zúčastnil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr,  zástupci Ministerstva kultury  a další čestní hosté.

Národní technické muzeum (příspěvková organizace Ministerstva kultury) tak uspělo s projekty za téměř 60 milionů Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Specifického cíle 3.1: Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví, kolové výzvy č. 76: MUZEA II, který je jedinečnou příležitostí zachování, ochrany, propagace a rozvoje přírodního a kulturního dědictví České republiky. Cílem projektu  „Restaurování kolejových vozidel ze sbírky železničního muzea NTM“ je obnova 3 unikátních parních lokomotiv 210.001 „Serenyi“, 411.019 „Conrad Vorlauf“ a 464.102 „Ušatá“ i zlepšení podmínek pro jejich uchovávání a prezentaci v Železničním depozitáři NTM v Chomutově.  Projekt „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice II.“ je v pořadím druhým investičním projektem IROP, který je realizován v depozitárním areálu NTM v Čelákovicích. Cílem tohoto projektu je zlepšení podmínek pro dlouhodobé uložení rozměrných a těžkých předmětů a dále zabezpečení areálu.

„Základní záměrem obou projektů je uchování kulturního bohatství České republiky tím, že se zlepší podmínky pro toto uchování a prezentaci a  bude provedena i kompletní restaurátorská obnova unikátních předmětů. Do projektu byly zařazeny lokomotivy ze sbírky Národního technického muzea, které jsou velmi cenné z pohledu dokumentačního a zároveň jsou v současné době poškozeny dlouhodobým nevyhovujícím způsobem uložení. Díky projektu zároveň bude moci být tato část sbírkového fondu nově prezentována veřejnosti,“ uvedl po podpisu projektů Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…