Ministr Stanjura: Debata ve sněmovně ukázala, že veřejné finance konsolidovat potřebujeme

15.07.2023 20:14 | Tisková zpráva

Sněmovnou prošel proces prvního čtení konsolidačního balíčku. V příštích dvou letech budeme v rychlém tempu snižování schodku veřejných financí pokračovat. Napravíme to, co napáchaly předchozí rozhazovačné vlády.

Ministr Stanjura: Debata ve sněmovně ukázala, že veřejné finance konsolidovat potřebujeme
Foto: FB Zbyňka Stanjury
Popisek: Zbyněk Stanjura vysvětluje vládní balíček

„Debata v prvním čtení probíhala čistého času více než sedmadvacet hodin. Byla dlouhá, důkladná, místy byla obecná, někdy i detailní. Snažili jsme se intenzivně zodpovídat dotazy, které padaly ze strany opozice. Jsem potěšen, že vládní koalice novelu zákona podpořila a propustila ji do druhého čtení. Následovat bude projednání ve výborech. Na začátku září by mohlo proběhnout druhé čtení. Debata jasně ukázala nutnost konsolidace veřejných financí. Ve svých vystoupeních o tom mluvili mnozí poslanci z opozičních hnutí, a současně přiznali, že státní finance nejsou v dobrém stavu a v trendu snižování schodku státního rozpočtu musíme pokračovat,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Schodky výrazně snižujeme, přitom se dramaticky zvyšují platby za úroky ze starých dluhů. Minulý rok to bylo padesát miliard, a za dva roky to bude hrůzných sto miliard. Samotný fakt zhoršuje výchozí stav každoročního rozpočtu. Na provozu státu zároveň chceme příští rok ušetřit minimálně dvacet miliard Kč, na národních dotacích zhruba čtyřiapadesát miliard korun,“ dodal ministr financí Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…