Ministr Stanjura: Energetický trh se vrací k normálu. Zrušíme kompenzace. K příštímu roku

23.08.2023 13:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k energetice.

Ministr Stanjura: Energetický trh se vrací k normálu. Zrušíme kompenzace. K příštímu roku
Foto: FB Zbyňka Stanjury
Popisek: Zbyněk Stanjura vysvětluje vládní balíček

Na energetickém trhu sledujeme, že se ceny energií na velkoobchodních trzích po loňském šoku způsobeném ruskou invazí na Ukrajinu vracejí postupně k normálu, což pomalu pociťují i spotřebitelé. Dodavatelé energií v rámci konkurenčního boje nabízejí v současné době domácnostem ceny nižší než je vládní stop. Proto s ohledem na tento vývoj nepočítám s tím, že bychom vyplácení státních kompenzací vysokých cen energií pro občany a firmy v příštím roce prodlužovali. Zároveň bych ale podporu neukončoval předčasně, tedy ještě před koncem tohoto roku, protože některým domácnostem by mohly elektřina a plyn skokově zdražit v případě, že jim jejich dodavatelé ještě nenabídli cenu pod vládním stropem.

S ukončením kompenzací kvůli vysokým cenám energií souvisí i vážná vládní debata o tom, zda bude stát i v příštím roce vybírat daň z mimořádných zisků, tzv. windfall tax. Daň, která se vztahuje na některé firmy z energetického, petrochemického a bankovního sektoru, by podle zákona měla platit pro zdaňovací období let 2023 až 2025. Nicméně pokud účelem této daně bylo pokrýt mimořádné náklady, které ale po konci kompenzačních opatření už nebudou vznikat, nevidím důvod tuto daň dále vybírat. Dost pravděpodobně bude zdaňovací období roku 2023 tím posledním, ve kterém windfall tax uplatníme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

12:06 Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu premiéra Fialy k státnímu svátku 8. května