Ministr Stanjura: Letošní zimu určitě zvládneme. I díky solidaritě

26.07.2022 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nadcházející zimě a plynu.

Ministr Stanjura: Letošní zimu určitě zvládneme. I díky solidaritě
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Letošní zimu určitě zvládneme. Zajistit dostatek plynu na letošní zimu pro naše občany i firmy je teď naší prioritou číslo jedna. Určitě se nesmí stát a nestane, aby si někdo v zimě nemohl zatopit. A vedle toho děláme kroky pro úplné zbavení se závislosti na ruském plynu v budoucnosti.

Ve spolupráci se společností ČEZ jsme od podzimu na pět let pronajali kapacitu 3 mld. kubíků v LNG terminálu v Nizozemsku, která nám pokryje více než třetinu roční spotřeby plynu. Vůbec nejrychleji v EU plníme naše zásobníky plynem a k dnešku máme naplněno zhruba 80 %, zatímco k 1. dubnu jsme měli jen 14 %. A poprvé v historii jsme za 8,5 mld. Kč nakoupili plyn do našich Státních hmotných rezerv.

Klíčová je pro nás jako vnitrozemský stát také spolupráce se sousedními zeměmi s přístupem k moři. Jednáme proto s Polskem, Německem a Nizozemskem o spolupráci při budování jejich nových LNG terminálů se spuštěním v letech 2025-2026. A s Německem jsme podepsali klíčovou dohodu o vzájemné solidaritě v případě, že by Rusko vypnulo kohoutky s plynem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.