Ministr Stanjura: Rozšiřujeme katalog sankcí, které bude muset uvalovat ČR

10.08.2022 12:01

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu zákona o provádění mezinárodních sankcí,

Ministr Stanjura: Rozšiřujeme katalog sankcí, které bude muset uvalovat ČR
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji, pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych jménem vlády krátce představil zákon o provádění mezinárodních sankcí.

Cílem návrhu je zefektivnění systému provádění mezinárodních sankcí, tyto změny reagují na poznatky z aplikační praxe. Víte, že od vpádu Putina na Ukrajinu EU přijala celkem šest sankčních balíčků. Tento návrh zákona také reaguje na problémy, které jsou v aplikační praxi. Současně druhým cílem je zajištění provedení sankčního zákona, který předložilo ministerstvo zahraničních věcí, který se bohužel zdržel v Poslanecké sněmovně, ale který sem v nejbližší době dorazí. Předpokládám jeho hladké schválení v Poslanecké sněmovně.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Ten návrh se týká následujících změn. Zaprvé snížení administrativní zátěže Finančního analytického úřadu, to znamená zjednodušený proces rozhodnutí, využití kapacit Celní správy ČR při vyhledávání a správě sankcionovaného majetku. Druhá změna je velmi důležitá, zavádíme poplatek za správu majetku, kterým budou paušálně hrazeny náklady státu spojené s detekcí a správou sankcionovaného majetku, který bude následně spravovat Finanční správa ČR, a to specializovaný finanční úřad.

Dále by tento návrh zákona měl přispět k zefektivnění informačních toků při získávání informací, při vymezení povinnosti mlčenlivosti a průlomu do povinnosti mlčenlivosti a při zavedení plomb ve veřejných rejstřících. Reaguje i na ten sankční zákon, který připravilo ministerstvo zahraničních věcí, kdy rozšiřujeme katalog sankcí, které bude muset uvalovat ČR, podle mě velmi důležité věci. To znamená, může po schválení toho zákona ČR nebo vláda zakázat pohyb konkrétních osob na území ČR, může zakázat zadávání veřejných zakázek a zákaz poskytování veřejných prostředků.

Myslím, že je naprosto jasné v našem společném zájmu, aby ani koruna českého daňového poplatníka neskončila u lidí na sankčním seznamu či u firem, které jsou navázány nejenom na Putinův režim, ale i na jiné diktátorské režimy v rámci světa. Ten zákon se nebude týkat pouze Ruska, ale bude mít obecnou platnost. Chci jenom připomenout, že tento zákon prošel Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení, obrovskou podporou. Bylo to 7. července. Chtěl bych vás požádat o podporu tohoto návrhu zákona a souhlas a přijetí i ze strany Senátu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…