Ministr Stanjura: U Mezinárodní investiční banky je jiná struktura akcionářů

24.03.2022 15:45

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení Mezinárodní investiční banky (MIB)

Ministr Stanjura: U Mezinárodní investiční banky je jiná struktura akcionářů
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Už jsme o tom trochu mluvili v předchozím bodě, tak já spíš poukážu na rozdíly. U Mezinárodní investiční banky je jiná struktura akcionářů. V té předchozí bylo osm, v této chvíli je devět akcionářů. Není tam Polsko, které už vystoupilo dříve. Je tady Maďarsko, navíc je tady Kuba a v prosinci loňského roku byl na zasedání Rady guvernérů této banky odsouhlasen vstup Srbska, které ovšem doposud nesplatilo podíl na základním kapitálu, takže formálně ještě akcionářem není.

Když jsem říkal, že jsme koordinovali postup s ostatními státy v předchozím případě, tak v tomto případě to bylo stejné. Dosáhli jsme shody a stejného postupu s Bulharskem, Slovenskem a Rumunskem, s Maďarskem ne, to je třeba zdůraznit, Maďarsko se k tomu kroku nepřipojilo. Sídlo této banky není v Moskvě, ale v Budapešti. Je to také relikt z RVHP, založený v roce 1970.

Finanční nároky České republiky jsem přednesl v minulém bodě, tak to jenom shrnu: 43,3 milionů euro, proces výpovědi je stejný, je to taky smlouva prezidentského charakteru, to znamená, poté, co schválí výpověď obě komory Parlamentu, bude s ní souhlasit pan prezident, doručíme výpověď a pak začne běžet šestiměsíční výpovědní lhůta, během které zahájíme formální kroky na vypořádání podílu České republiky v této bance.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.