Ministr Stropnický: Armáda České republiky je dnes respektovanou ozbrojenou silou

08.05.2016 20:19

V pražském Rudolfinu se tento týden uskutečnil slavnostní koncert ke Dni vítězství věnovaný veteránům 2. světové války. Ty a další významné hosty v zaplněném sále přivítali ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Ministr Stropnický: Armáda České republiky je dnes respektovanou ozbrojenou silou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Armáda České republiky je dnes respektovanou ozbrojenou silou, která plní úkoly spojené s obranou státu a našimi mezinárodními závazky v rychle se měnícím bezpečnostním prostředí. Ohlížíme-li se nazpět do dějin, je třeba připočítat k rodinnému stříbru také stříbro ve vlasech těch, kteří v dobách války a okupace vedli svůj zápas za svobodu národa. Naše úcta patří všem, kteří se tohoto boje zúčastnili. Skláníme se před památkou hrdinů, kteří v něm položili své životy,“ uvedl před zahájením koncertu ministr Martin Stropnický.

Generálporučík Josef Bečvář připomněl místa působení vojáků české armády v zahraničních misích dnes. Podtrhl, že se současná armáda hlásí k slavnému odkazu předchůdců a jako důkaz uvedl fakt, že výcvikový tým, který v Afghánistánu připravuje letecký personál, nese jméno druhoválečné 311. československé perutě z Velké Británie.

Zaznělo 16 skladeb, nechyběly klasické ani muzikálové melodie

Koncert, který pro posluchače v Dvořákově síni i stanice Český rozhlas 2 připravila Ústřední hudba Armády České republiky, byl velkolepou přehlídkou toho, co její hudebníci dokážou.

Pod vedením dirigentů majora Patrika Spinka a kapitána Josefa Kučery spolu s vokálními i instrumentálními sólisty představili celkem šestnáct skladeb, přičemž právě ta poslední od Teo Ruprechta s názvem Don Quichote, byla přídavkem, který si vyžádalo vděčné publikum. Ovace sklízeli především sólisté – Monika Absolonová, Patricia Janečková, Tomáš Savka či Kateřina Šidlová.

Mohutný potlesk patřil i instrumentalistům – nadporučíkům Rudolfu Musilovi a Janu Novotnému, ale i Jakubu Janštovi, který ve třech skladbách doprovázel vojenské hudebníky na varhany nebo houslistce Veronice Panochové a Václavu Routovi, který s dudami zvýraznil skladbu z filmu Poslední mohykán.

To vše dokonale svázal velmi pohotový moderátor Václav Žmolík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Atentát na Fica. Rusko. Výcvik ruských Specnaz, ten se nezapomíná

6:04 Exner (STAN): Atentát na Fica. Rusko. Výcvik ruských Specnaz, ten se nezapomíná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.