Ministr Stropnický: Firmy chtějí válečné veterány podporovat. Je to dobré znamení

12.11.2015 16:12

Ministerstvo obrany přichází s novými aktivitami v péči o válečné veterány.

Ministr Stropnický: Firmy chtějí válečné veterány podporovat. Je to dobré znamení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Na zlepšení a rozšíření zdravotní péče i projekty rekvalifikace a nová pracovní místa se mohou těšit váleční veteráni. Novinky v péči o veterány dnes v den jejich svátku představil na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický.

„Péče o válečné veterány byla od mého nástupu do funkce jednou z klíčových priorit. Důvod je prostý. Jsem přesvědčený, že země, která si svých válečných veteránů neváží, neváží si sebe sama,“ zdůraznil ministr obrany v úvodu.

V České republice je v současné době evidováno téměř 13 tisíc nositelů osvědčení válečný veterán. Ve věku 26 – 50 let je skoro 11 tisíc z nich. Ministerstvo obrany, podřízené příspěvkové organizace, státní podniky a zdravotnická zařízení proto připravily řadu projektů, které válečným veteránům pomohou s uplatněním na trhu práce i se postarají o jejich zdraví.

Podle náměstka pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací MO Tomáše Kuchty chtělo ministerstvo společně s ostatními, kteří se zapojili, válečným veteránům tímto způsobem poděkovat za to, co pro Českou republiku udělali a zároveň využít jejich schopnosti. „Potřebujeme je. Jsou to lidé, do kterých bylo investováno, mají obrovské kapacity, naučili se spoustu věcí během nasazení v zahraničí. Chceme jejich zkušenosti využít,“ zdůraznil.

Projekty, na nichž resort obrany s veterány úzce spolupracoval tak, aby odpovídaly jejich potřebám, vítá i náčelník generálního štábu generálporučík Josef Bečvář: „Tyto aktivity opět posunou péči o válečné veterány dál,“ uvedl. Resort obrany by měl podle něj udělat vše pro to, aby se voják poté, co odejde z aktivní služby, necítil se svými problémy osamocen. „Je důležité, aby věděl, že existují zařízení, která se o něj dokážou postarat,“ zdůraznil.

Státní podniky nabízejí projekty rekvalifikace i pracovní místa

Pro státní podniky, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo obrany, představují novodobí váleční veteráni velmi kvalitní odbornou pracovní sílu. VOP CZ například připravil projekt rekvalifikace na servisní techniky pro opravy pozemní vojenské techniky. Podobnou aktivitu, zaměřenou na opravy letecké vojenské techniky, nabízí i LOM Praha.

Pro bývalé aktivní vojáky a válečné veterány mají Vojenské lesy a statky ČR k dispozici pracovní místa v rámci strážní služby. Jejich zaměstnanci zajišťují mimo jiné ostrahu vojenských objektů, uvolněných nemovitostí a areálů. „Pro strážní službu jsou váleční veteráni ideální. Mají disciplínu, výcvik, vědí, jak se v určitých situacích zachovat. Bez velkých zaškolování jsou schopni tuto službu vykonávat,“ potvrdil náměstek Tomáš Kuchta.

Zdravotnická zařízení rozšíří psychologickou péči a oblast prevence

V oblasti zdravotní péče už řada projektů pro válečné veterány i vojáky v aktivní službě existuje. Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích a vojenské nemocnice v Brně a Olomouci shodně svoji nabídku ještě dále rozšiřují – například v oblasti psychiatrické a psychologické péče či prevence. „V ÚVN od 1. září běží program podpory zdraví. Veterán může do Prahy přijet i s rodinou, která bude ubytována v našich kapacitách a během dvou dnů podstoupit komplexní vyšetření takzvaně pod jednou střechou,“ prozradil Kuchta.

Dalšími organizacemi, které nabízejí veteránům pomoc, je pak Volareza a příspěvková organizace Armádní servisní, která poskytuje dlouhodobé i krátkodobé ubytování.

Benefity na jednom místě

Před nedávnem Ministerstvo prostřednictvím stránek www.army.cz informovalo, že firmy, které poskytují dlouhodobé slevy či jiné benefity válečným veteránům, budou moci své nabídky prezentovat na jednom místě.

Na nových webových stránkách www.benefity-veterani.cz pak veteráni naleznou tyto benefity společně s nabídkami různých firem se slevami. „Je to dobré znamení, řada firem má zájem veterány podporovat. Předpokládám, že se jejich počet bude nadále rozšiřovat, v tomto smyslu mám pozitivní signály,“ potvrdil ministr obrany Martin Stropnický

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…