Ministr Stropnický: Jste ve škole, tady si můžete dovolit udělat chybu

17.03.2016 10:12

Ačkoli jedna ze skupin studentů 4. ročníku Univerzity obrany měla tento týden v pondělí odpoledne při výuce angličtiny za úkol rozbor textu s názvem typický den, průběh této vyučovací hodiny byl značně netypický. V jazykové učebně s nimi totiž do lavic zasedl ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr Stropnický: Jste ve škole, tady si můžete dovolit udělat chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Nedejte se rušit, já budu jen sedět a poslouchat,“ řekl ministr obrany anglicky poté, co v doprovodu rektora-velitele UO brigádního generála Bohuslava Přikryla vstoupil do výukové místnosti ve třetím patře budovy Kounicova 44. Ještě se dotázal na to, jak dlouho se příslušná skupina angličtinu učí a pak se už někdejší diplomat zaposlouchal do diskuse o typickém průběhu dne vojenského studenta. Přes svá úvodní slova se ministr za chvíli do diskuse zapojil, když se lektora – rodilého mluvčího – dotázal na specifické použití určitého členu ve frázi to have lunch.

Po dvacetiminutovém „náslechu“ se Martin Stropnický s adepty vojenské profese rozloučil, ještě předtím je však vyzval k většímu důrazu při projevu: „Jste ve škole, tady si můžete dovolit udělat chybu, tak se neostýchejte projevit.“ Stejnou radu pak použil i u další skupiny, jejíž výuku navštívil. Zde měla výzva ještě větší opodstatnění, protože skupinu tvořily z převážné části dívky prvního ročníku civilního studia.

Po půlhodinovém jednání s rektorem-velitelem Univerzity obrany pak Martin Stropnický vstoupil do Síně vědecké rady, kde na něj čekalo 35 vojenských studentů prvního a druhého ročníku, kteří absolvují v loňském akademickém roce zavedený souvislý pětiletý studijní program. Ministr obrany navodil téma současné bezpečnostní situace v souvislosti s migrační krizí, děním v Evropské unii a konfliktem v Sýrii a ptal se studentů na jejich názory, třeba na otázku případného vstupu Turecka do Unie. Zde se zmínil o své zkušenosti, kterou nabyl v dětství během tříletého pobytu v této zemi, kde jeho otec pracoval na velvyslanectví.

Ministr mluvil také o dezinformačních kampaních, vedených v prostředí internetu. „Na této škole byste měli získat vzdělání a schopnosti, které vám umožní všechny dostupné informace vyhodnotit a vytvořit si svůj názor, to je stejně důležité jako umět zacházet se zbraní,“ řekl Martin Stropnický na závěr setkání se studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace