Ministr Stropnický: Lidem z okolí Vrbětic nabízíme nadstandardní pomoc

07.12.2014 15:55

Ve čtvrtek 4. prosince navštívil ministr obrany Martin Stropnický v doprovodu svého náměstka Tomáše Kuchty a náčelníka Vojenské policie generála Milana Schulce oblast na Zlínsku, kde došlo v areálu muničních skladů k dalším neřízeným výbuchům.

Ministr Stropnický: Lidem z okolí Vrbětic nabízíme nadstandardní pomoc
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Přijel se osobně přesvědčit o aktuální situaci na místě. Jeho první kroky vedly na setkání se starosty a zástupci místní samosprávy obcí, které jsou neštěstím postiženy. Ti se unisono shodli na tom, že jsou nedostatečně informováni o dění v areálu skladů.

Požadovali po ministrovi, aby armáda navýšila počty vojáků, kteří by spolu s policií hermeticky uzavřeli celou oblast. Požadovali také pomoc odborníků – psychologů, kteří by pomohli zklidnit obavy místních obyvatel.

„S navýšením počtu vojáků tady počítáme, jsme na to připraveni. Záleží však na tom, jak celou situaci vyhodnotí velitel zásahu, protože činnost zde řídí ministerstvo vnitra. My v každém případě nabízíme nadstandardní pomoc,“ uvedl ministr Martin Stropnický.

„Výbuchy pokračovaly i v noci a snad zatím poslední se ozval kolem poledne," upřesnil ministr před návratem zpět do Prahy.

Dodal, že se zde ozývají také řízené výbuchy, ale ty jsou prováděny na druhém konci skladů, kde došlo k prvnímu výbuchu v říjnu letošního roku. To, že nejspíš 438 občanů z evakuovaných dvou obcí zůstane další noc mimo své domovy, potvrdil v podvečer krizový štáb.

Ministr Stropnický poděkoval starostům, že situaci poměrně dobře zvládají a místním občanům přislíbil veškerou pomoc, kterou je schopen zabezpečit. Zároveň vyjádřil díky vojákům AČR, kteří spolu s policisty areál hlídají.

„Rád bych, aby zdejší lidé věděli, že nám není jejich osud lhostejný,“ zdůraznil Martin Stropnický. Ten se na Zlínsko vrátí v sobotu 6. prosince, kdy ve Vlachovicích zasedne předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…