Ministr Stropnický: Předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku

05.06.2016 11:45

Během pracovní návštěvy Pobaltí se ministr obrany Martin Stropnický setkal se svými protějšky - estonským ministrem Hannesem Hanso, lotyšským ministrem Raimondsem Bergmanisem a litevským ministrem Juozasem Olekasem.

Ministr Stropnický: Předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Hlavním tématem jednání ve všech třech zemích byla agresivní politika Ruska a posilování obranyschopnosti severovýchodního křídla NATO, v němž sehraje klíčovou roli nadcházející alianční summit ve Varšavě. Všichni pobaltští ministři obrany uvítali záměr států Visegradské skupiny vyslat v roce 2017 do Pobaltí vojáky za účelem provádění společného výcviku s pobaltskými a dalšími spojeneckými silami působícími v regionu.

„Všichni mí pobaltští kolegové potvrdili svůj zájem setkat se s ministry obrany zemí V4 během alianční ministeriády v Bruselu v polovině června, abychom našim spojencům v NATO mohli tuto iniciativu alespoň v hrubých obrysech společně představit. Do konce roku pak doladíme konkrétní detaily a předpokládáme, že naši vojáci do Pobaltí vyrazí v lednu příštího roku," říká ministr Stropnický.

Během své návštěvy Tallinnu zahájil společně s estonským prezidentem Toomasem Hendrikem Ilvesem konferenci o kybernetické bezpečnosti, které se účastnili odborníci ze 40 zemí. „Kyberprostor je dnes dalším bitevním polem moderní války. A pro pobaltské státy je v současné době toto téma víc než aktuální," dodává ministr Stropnický.

Součástí programu byla také návštěva estonské letecké základny Ämari, z níž by mohli v roce 2019 čeští piloti zajišťovat ostrahu vzdušného prostoru pobaltských států.

V litevském Vilniusu pak ministr Stropnický navštívil nově vybudovanou předsunutou alianční velitelskou buňku (NATO Force Integration Unit) a kromě jejího velitele se setkal i se dvěma českými vojáky, kteří v ní působí. Vznik těchto předsunutých velitelských buněk na východní hranici Aliance je jedním z výsledků summitu ve Walesu před dvěma lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…