Ministr Stropnický: Větší americká aktivita u nás je věc dohody z Walesu

06.03.2015 10:28

Vojenská spolupráce ČR a USA je nedílnou součástí aktivit NATO. Atlantic Resolve je dlouhodobým programem amerických ozbrojených sil v Evropě, který v loňském roce schválil Kongres a uvolnil na něj 1 miliardu USD. Jde o příspěvek USA do aliančních aktivit na území Evropy, který reaguje na zhoršení bezpečnostní situace na v důsledku ruské anexe Krymu a konfliktu na východní Ukrajině

Ministr Stropnický: Větší americká aktivita u nás je věc dohody z Walesu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Podstatou programu Atlantic Resolve není trvalá přítomnost amerických vojáků v ČR, ale posílení příspěvku amerických ozbrojených sil k obranyschopnosti NATO prostřednictvím častějších společných cvičení s evropskými spojenci. ČR v tomto ohledu není výjimkou.

„Větší americká aktivita v Evropě a další mnohonárodní cvičení jsou součástí opatření přijatých vloni na summitu NATO ve Walesu. My tuto iniciativu vítáme a společných cvičení se dle našich možností budeme aktivně účastnit,“ uvádí ministr obrany Martin Stropnický.

Společná cvičení demonstrují schopnost a odhodlání Aliance bránit v případě potřeby své území. V reakci na zhoršení bezpečnostní situace ve východní Evropě se Aliance rozhodla zvýšit intenzitu a rozsah svých mnohonárodních výcvikových aktivit a více se při nich soustředit na možné scénáře kolektivní obrany podle článku 5 Severoatlantické smlouvy.

Společný výcvik příslušníků Armády ČR s jednotkami jiných aliančních států (včetně USA) standardně probíhá již od devadesátých let a bude probíhat i nadále. Po vypuknutí ukrajinské krize se pouze zintenzivnil. Příkladem bylo loňské alianční cvičení SABER JUNCTION nebo cvičení AMPLE STRIKE, které se uskutečnilo v Náměšti nad Oslavou, a Američané se ho zúčastnili.

V letošním roce se příslušníci Armády ČR zúčastní několika velkých cvičení, která budou pod velením NATO a zapojí se do nich ve zvýšené míře v rámci programu Atlantic Resolve i americké jednotky. Příkladem jsou cvičení ALLIED SPIRIT (Německo), BALTIC EYE (Pobaltí), COMMON CHALLENGE (Polsko), TRIDENT JUNCTURE (Španělsko, Portugalsko, Itálie). Bilaterálně budou čeští vojáci cvičit s americkou armádou na cvičení AGOS v Náměšti nad Oslavou (výcvik pilotů a leteckých návodčích). Další společná cvičení jsou v tuto chvíli v jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice