Ministr Stropnický předal jmenovací dekrety profesorům

10.05.2017 7:35

Ministr obrany Martin Stropnický včera předal jmenovací dekrety dvěma profesorům, kteří absolvovali řízení ke jmenování profesorem na Univerzitě obrany. Celkem tak již na vojenské vysoké škole působí 44 profesorů.

Ministr Stropnický předal jmenovací dekrety profesorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Nově jmenované profesorce a nově jmenovanému profesoru blahopřeji a přeji jim mnoho úspěchů v jejich další vědecké a výzkumné činnosti,“ uvedl během slavnostního ceremoniálu ministr obrany Martin Stropnický. Přítomni byli také státní tajemník MO Petr Vančura, náměstkyně ministra obrany Alena Netolická, rektor Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a další čestní hosté.

Prvním z profesorů se stal vedoucí Katedry vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany plukovník Jan Horáček. Je odborníkem na problematiku kardiotoxicity protinádorové léčby a problematiku cytokinů a adhezních interakcí u akutních leukemií. Intenzívně se rovněž věnuje výzkumu v oblasti prognostických markerů u hematologických malignit a transplantace krvetvorných buněk. Je hlavním odborníkem Vojenské zdravotnické služby AČR pro obor vnitřní lékařství.

Profesorské řízení absolvovala na Univerzitě obrany také vedoucí Národního referenčního centra pro identifikaci enterálních virů a vedoucí Laboratoře pro enteroviry Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě ve Slovenské republice Shubhada Bopegamage. Ve vědecko-výzkumné práci se zabývá problematikou mikrobionální imunologie a výzkumem izolace mikrobů v trávicím traktu. Její výzkum je dále významně zaměřen především na problematiku enterovirových infekcí, jejich patogenezi a cirkulaci v populaci, zejména v jejich vztahu k autoimunním onemocněním, zejména na diabetes typ I. Profesorka Bopegamage je mezinárodně uznávanou osobností mezi vědeckou a odbornou komunitou.

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal jmenovací dekrety těchto dvou profesorů na návrh Vědecké rady Univerzity obrany v úterý dne 4. dubna 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…