Ministr Ťok: Bavorsko je pro Česko ze všech spolkových zemí největším ekonomickým partnerem

25.07.2017 13:05

Ministr dopravy Dan Ťok se zúčastní bavorsko-českého železničního summitu, cílem je zrychlit spojení Prahy a Mnichova.

Ministr Ťok: Bavorsko je pro Česko ze všech spolkových zemí největším ekonomickým partnerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Ve středu 26. července se ministr dopravy Dan Ťok zúčastní prvního železničního summitu Bavorska a České republiky, který se koná ve Furth im Waldu. Summit pořádá bavorský ministr vnitra, výstavby a dopravy Joachim Herrmann a účastní se ho také spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Cílem summitu je dosáhnout dohody na zlepšení technických parametrů železničního spojení z Prahy do Mnichova, především zvýšit rychlost a kapacitu trati, a tím zkrátit jízdní dobu. Na závěr summitu podepíšou ministři společné prohlášení o rozvoji železniční dopravy do roku 2030 mezi Ministerstvem dopravy České republiky a Bavorským státním ministerstvem vnitra, výstavby a dopravy.

„Zkrácení jízdní doby, kvalitní přepravní podmínky a dostatečné množství železničních spojení posílí ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a Bavorskem, pro které je Česko ze všech spolkových zemí největším ekonomickým partnerem, a zároveň povzbudí rozvoj příhraničních regionů,“ říká k summitu ministr dopravy Dan Ťok.

Hlavní dopravní priority České republiky se Svobodným státem Bavorsko jsou železniční spojení Mnichov – Norimberk – Marktredwitz – Cheb – Plzeň – Praha a Mnichov – Regensburg – Furth im Wald – Domažlice – Praha. Tyto tratě byly zahrnuty do Spolkového plánu rozvoje dopravních cest. Ministerstvo dopravy dál se usiluje, aby prioritní projekt spojení přes Furth im Wald a Domažlice byl na základě analýzy ekonomických dopadů přeřazen do kategorie naléhavé potřeby či další potřeby ve spolkovém plánu, což umožní jeho realizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.