Ministr Ťok: Dopravní psychologové říkají ´Jak žiješ, tak řídíš´

04.05.2015 10:56

BESIP se připojil ke kampani na podporu bezpečnosti dětí a vyrazil do mateřských školek. Při příležitosti celosvětové kampaně Save Kids Lives BESIP připravil sérii preventivních představení Myšák Bertík a pan B (pan Bezpečný). Ve dnech 4. až 10. května s ním zavítá do mateřských školek v Praze a Středočeském kraji. První akce v Mateřské škole Čtyřlístek v Praze-Běchovicích proběhla dnes ráno.

Ministr Ťok: Dopravní psychologové říkají ´Jak žiješ, tak řídíš´
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Kampaň Save Kids Lives vyhlásilo OSN v rámci Globálního týdne bezpečnosti silničního provozu OSN (Global Road Safety Week). BESIP se k ní připojil sérií celkem devíti představení, s nimiž postupně zamíří do mateřských škol v Praze a Středočeském kraji. S kampaní Myšák Bertík a pan B (pan Bezpečný) chce podpořit bezpečné chování těchto nejohroženějších účastníků silničního provozu, a to posílením správných návyků a chování.

Představení děti hravou formou seznamuje s nebezpečnými situacemi v silničním provozu, a to zejména z pohledu dětí jako chodců nebo cyklistů. Věnuje se výbavě jízdního kola, zdůrazňuje funkci cyklistické přilby a neopomíjí ani povinnost používat dětské autosedačky, pásy a podsedáky při jízdě autem. „Snažíme se o hravou formu, abychom s dětmi vyvolali dialog. Kromě vzdělávací složky je součástí našeho přibližně padesátiminutového představení také paměťová interaktivní hra a pohybové aktivity s praktickými rekvizitami, dětským jízdním kolem, dopravními značkami, kužely, bruslemi nebo třeba skateboardem,“ uvedl šéf BESIPu Martin Farář.

Děti a mládež do 18 let tvoří téměř šestinu všech dopravních nehod. Také z toho důvodu byla už 28. dubna zahájena kampaň Chraňme naše děti, které se zúčastnil rovněž ministr dopravy Dan Ťok. „Dopravní psychologové říkají: jak žiješ, tak řídíš. Pokud lidé žijí hekticky, je takový i způsob jejich řízení. Ke změně takového postoje přispívá dopravní výchova, kterou považuji za jednu z klíčových dlouhodobých investic do bezpečnosti na našich silnicích. Věřím, že se děti díky ní stanou lepšími řidiči. Už teď ale mohou působit na své blízké, aby se na silnicích chovali zodpovědněji,“ řekl ministr Ťok.

Online výukový materiál pro MŠ ke stažení: zde.

Aktuální propagační video na podporu dopravních hřišť ke stažení: zde.

Další informace: na webu BESIPu.

Tisková zpráva ministerstva dopravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…