Ministr Ťok: Dvoukolejný systém provádění STK zůstane zachován

24.01.2018 18:03

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2018 k vládnímu návrhu zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích

Ministr Ťok: Dvoukolejný systém provádění STK zůstane zachován
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

cílem předloženého návrhu zákona je zejména implementace práva Evropské unie, a to především tří směrnic, upravujících oblast pravidelných technických prohlídek vozidel, silničních technických kontrol užitkových vozidel a přípustných rozměrů a hmotnosti vozidel.

Nejrozsáhlejší jsou vstupy do zákona č. 56/2001 Sb., v němž bude nejpodstatnější změnou začlenění měření emisí vozidla jako jedné ze skupin kontrolních úkonů do pravidelné technické prohlídky vozidla. Návrh zákona současně počítá s tím, že měření emisí bude možné provést i ve stanici měření emisí před provedením ostatních kontrolních úkonů ve stanici technické kontroly. Bude na rozhodnutí provozovatele vozidla, zda své vozidlo podrobí technické prohlídce pouze ve stanici technické kontroly nebo bude tato prohlídka provedena ve stanici měření emisí a následně ve stanici technické kontroly.

Protokol o celkovém výsledku technické prohlídky bude vždy vystavovat kontrolní technik, jehož odborná způsobilost bude zahrnovat i měření emisí.

Současně však bude umožněna existence dílčí kategorie kontrolních techniků, jejichž oprávnění bude omezeno pouze na měření emisí. Zůstane tedy do jisté míry zachován dvoukolejný systém provádění technických prohlídek prostřednictvím stanic technické kontroly a stanic měření emisí, avšak v unijně konformní podobě.

Do zákona č. 56/2001 Sb. je dále doplňována úprava pro ztížení přetáčení tachometrů a zjednodušováno je povolovací řízení pro stanice měření emisí.

Přijetím návrhu zákona bude rovněž dosaženo implementace dvou nařízení Evropské unie, upravujících schvalování vozidel. Do zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, vstupuje návrh zejména v oblasti kontrolního vážení.

Úpravy povolených hmotností a rozměrů vozidel se týkají rovněž vstupy do zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, kde se navrhuje koncepční změna, spočívající v přesunutí části úpravy v této oblasti z prováděcího předpisu na zákonnou úroveň.

V zákoně o silničním provozu se dále navrhují dílčí změny v úpravě technických silničních kontrol.

Návrh zákona byl připraven již na jaře minulého roku, avšak s ohledem na končící volební období minulé Poslanecké sněmovny bylo jeho projednávání pozastaveno.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás tímto požádat o podporu předloženého návrhu zákona, neboť zejména s ohledem na závazky vyplývající z členství České republiky v Evropské unii je nezbytné jeho co nejrychlejší přijetí.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…