Ministr Ťok: Osobním autům žádná silniční daň v Česku nehrozí, není k ní důvod

01.12.2015 15:39

Silniční daň pro všechny osobní automobily v České republice nebude, protože nemá v současnosti žádné opodstatnění. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok v reakci na spekulace některých médií, že vládou schválený materiál Ministerstva průmyslu a obchodu nazvaný Národní akční plán čisté mobility takovou silniční daň zvažuje.

Ministr Ťok: Osobním autům žádná silniční daň v Česku nehrozí, není k ní důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Ministerstvo dopravy dostalo za úkol zpracovat analýzu současných forem zpoplatnění i ve srovnání s ostatními zeměmi, kde silniční daň pro všechna osobní auta mají. Nesouhlasím s tím, že by to snad znamenalo, že takovou daň podporujeme. To v žádném případě. Jsem zásadně proti jakémukoliv zvyšování daní. Proto říkám, že silniční daň pro všechna osobní auta nebude, nemá v současnosti žádné opodstatnění. Podporovat ekologicky šetrná auta můžeme i jinak, než zdanit všechna auta a vytvořit daňovou úlevu pro šetrná vozidla,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Silniční daň v současnosti platí pro motorová vozidla registrovaná a provozovaná v České republice k podnikání. Národní akční plán čisté mobility uvažuje o možnostech takových motivačních opatření, která mají přilákat potenciální uživatelé vozů na alternativní paliva a alespoň částečně vykompenzovat jejich vyšší pořizovací hodnotu. V úvahu připadá například úleva z placení dálniční známky, bezplatné parkování nebo využití pruhů pro autobusy a taxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.