Ministr Ťok: Po novém generálním inspektorovi budu i nadále požadovat důsledné kontroly železničních přejezdů

15.06.2016 14:35

Vláda jmenovala Jana Kučeru generálním inspektorem Drážní inspekce.

Ministr Ťok: Po novém generálním inspektorovi budu i nadále požadovat důsledné kontroly železničních přejezdů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Vláda dnes souhlasila s výsledkem výběrového řízení a jmenovala Jana Kučeru generálním inspektorem Drážní inspekce. Kučera tak nahradí dosavadního šéfa drážní inspekce Roman Šiguta.

Vládou jmenováný Kučera nastupuje do funkce z pozice náměstka generálního inspektora Drážní inspekce. Před tím působil ve funkci ředitele kanceláře a tiskového mluvčího inspekce. Kučera vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

„Po novém generálním inspektorovi budu i nadále požadovat ve spolupráci s dalšími úřady důsledné kontroly železničních přejezdů a zabezpečení kolejí s cílem včas předcházet nehodám,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Podle zákona o drahách stojí v čele Drážní inspekce generální inspektor, kterého jmenuje a odvolává vláda. Jeho výběr, jmenování a odvolání se řídí zákonem o státní službě. Drážní inspekce je státní instituce, která odborně zjišťuje příčiny mimořádných událostí (nehod) a vykonává státní dozor na dráhách. Jako vyšetřovací orgán je nezávislá na jakémkoli provozovateli drah a drážní dopravy.

Drážní inspekce provádí státní dozor ve věcech drah u více než 750 provozovatelů drah nebo drážní dopravy a zjišťuje příčiny mimořádných událostí u všech tuzemských i zahraničních provozovatelů působících v České republice. Tuto specifickou a vysoce odpovědnou činnost vykonává na čtyři desítky vrchních inspektorů pokrývajících celé území státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.