Ministr Toman: Při naplňování zelených cílů EU je nutné brát v potaz specifikace členských států

27.10.2021 16:34

Projev na 17. schůzi Senátu 27. října 2021 ke sdělení Komise EP, Radě, EHSV a Výboru regionů Dlouhodobá vize pro venkovské oblasti EU - na cestě k posílenému, propojenému, odolnému a prosperujícímu venkovu do roku 2040.

Ministr Toman: Při naplňování zelených cílů EU je nutné brát v potaz specifikace členských států
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Toman, ministr zemědělství

Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, senátoři.

Dokument Dlouhodobá vize pro venkovské oblasti EU směrem k silnějším, propojeným, odolnějším a prosperujícím oblastem do roku 2040 představila Evropská komise 30. 6. 2021. Tento materiál byl připravován od poloviny roku 2020 pod záštitou Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova a shrnuje základní problémy a obavy, s nimiž se potýkají občané Evropské unie. Definuje výzvy pro venkovské oblasti a také příležitosti, které se těmto regionům nabízejí.

Pevně věřím, že tato dlouhodobá vize pro venkovské oblasti představuje skutečný krok k silnějším, lépe propojeným, odolnějším a prosperujícím venkovským oblastem do roku 2040. To znamená i venkovským oblastem v České republice, které se potýkají s obdobnými problémy. Těmito problémy jsou zejména stárnutí obyvatelstva, omezený přístup k základním službám, nedostatečně rozvinutá infrastruktura, chybějící různorodé pracovní příležitosti a nedostatečná konektivita. Zde vnímám výzvy pro další aktivity státní správy, samosprávy, aktivních partnerů z řad nevládních organizací.

Jako zásadní však vnímám její naplňování prostřednictvím koncepce rozvoje venkova a strategie regionálního rozvoje 2021 plus, jejichž gestorem je ministerstvo pro místní rozvoj. Při naplňování cílů bude potřebné zapojení i ostatních resortů, např. digitalizace a zavádění rychlostního internetu jsou velmi důležitými předpoklady pro další úspěšný rozvoj venkovských oblastí. Vnímám, že této oblasti bude potřeba věnovat větší pozornost.

Dlouhodobá vize navazuje ve svých tezích také na soubor evropských předpisů v oblasti ekologie, tzv. European Green Deal. Zde je nutné podotknout, že ačkoli vnímáme potřebnost podpory chování šetrného k životnímu prostředí, je nutné při těchto aktivitách postupovat racionálně, vyhnout se negativním dopadům na kvalitu lidského života při naplňování uhlíkové neutrality. V zemědělství, potravinářství, lesnictví jsou nedílnou součástí venkova. Jejich další existence a směřování je v současnosti podmiňováno již zmíněnou zelenou dohodou. Současné problémy napříč jednotlivými sektory a výpadky základních surovin pro fungování výroby jen podtrhují důležitost tématu soběstačnosti.

Dovolím si na tomto místě podpořit iniciativu Svazu měst a obcí ČR, který vyzývá svým dopisem ze dne 26. října letošního roku k obezřetnému přístupu při schvalování unijní zelené legislativy. Téma soběstačnosti je zde vyzdvihováno ve své komplexnosti a dokument současně upozorňuje na zásadní potřebu revize unijního práva v oblasti energetické účinnosti či obnovitelných zdrojů.

Při naplňování zelených cílů EU je nutné brát v potaz jednotlivé specifikace členských států, na což upozorňují dlouhodobě na jednáních i zástupci jednotlivých resortů. Vzhledem k tomu, že klíčovými prvky pro dosažení cílů dlouhodobé vize pro rozvoj venkova mají být Pakt o venkově, který má být vypracován ve spolupráci se všemi aktéry venkova, a Akční plán EU pro venkov, jehož plnění bude Evropská komise posuzovat, lze předpokládat, že bude ještě řada příležitostí, jak tyto vize a příležitosti ve vzájemné spolupráci s územně samosprávnými celky, nevládními organizacemi, akademiky, zástupci z řad podnikatelů a dalších využít a naplnit.

V rámci připravované společné zemědělské politiky se mj. i do budoucna počítá s iniciativou Leader, kterou vize vnímá jako velmi prospěšnou. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.