Ministr Válek: Na rezervních fondech pojišťoven peníze jsou

04.05.2022 23:33

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Ministr Válek: Na rezervních fondech pojišťoven peníze jsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Já jsem pořád nemocný, mám tracheitidu, laryngitidu, ale to se fakt nedá poslouchat. Já jsem musel přijít. Tak opravdu, pokud někdo vážně myslí, že když se pojišťovnám odebere 14 miliard, že to letos bude mít vliv na zdravotní péči, tak buď systému vůbec nerozumí, nebo vědomě lže. To je prostě nesmysl.

Já bych chápal, kdyby tady byli šéfové pojišťoven a křičeli, křičeli, neberte nám 14 miliard. Ale já jsem s pojišťovnami jednal a nic takového jsem nezachytil. Rada poskytovatelů, a já jsem nezměnil nikoho v Radě poskytovatelů. Je to Rada poskytovatelů tak, jak ji jmenoval Adam Vojtěch, se stejným předsedou. Rada poskytovatelů, ano, vyslovila obavy, že bude problém s dohodovacím řízením. Nebude. Mám první informaci, že dohodovací řízení probíhá dobře. A já jsem jim garantoval, že projde pozměňovací návrh, že projde tedy valorizace úhrad za státní pojištěnce, a ty obavy měli z úhrad v příštím roce. Proto prosím, abychom pak intenzivně diskutovali o té valorizaci, aby valorizace byla schválená a prošla, a nejenom v příštím roce, ale v dalších letech tak, abychom dohodovací řízení, byť jsem si vědom toho, že Ústavní soud nakonec rozhodl o tom, že ten senátní názor není správný, tak přesto by bylo dobré, aby dohodovací řízení bylo ve větším horizontu.

Na rezervních fondech pojišťoven peníze jsou, jsou tedy nějaké peníze, které budou dál, v případě, že to bude nezbytně nutné, dál dofinancovávat tu péči, například o které jsme se bavili, klasicky endoprotézy, některé další. Že by to mělo jakýkoli dopad na centrové léky, orphan (?) je naprostý nesmysl. Opakovaně jsem to řešil s ředitelkou SÚKLu. To je ta, co ji jmenoval pan ministr Vojtěch. Já nevyměňuji zběsile zaměstnance ministerstva ani své poradní sbory.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…