Ministr Válek: Na zdravotní péči zamíří v roce 2024 více než 35 miliard navíc

26.10.2023 8:19 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví představilo na snídani s novináři úhradovou vyhlášku pro rok 2024. Ta počítá s meziročním nárůstem úhrad ve všech segmentech zdravotní péče o 7,8 %. Na zdravotní péči tak míří o více než 35 miliard korun navíc.

Ministr Válek: Na zdravotní péči zamíří v roce 2024 více než 35 miliard navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Vyhláška klade velký důraz na zvyšování kvality a dostupnosti zdravotní péče. Hlavní systémové změny se mimo jiné dotknou podpory péče o duševní zdraví, konkrétně dostupnosti psychologie a psychiatrie, a to obzvláště u dětských pacientů, a dále lékárenské péče, podpory paliativní péče, stomatologů, ale i pediatrů. Ministerstvo zdravotnictví také navyšuje podporu jednodenní péče, v rámci které dojde k rozšíření na odbornosti jako jsou gynekologie, urologie, ORL nebo plastická chirurgie. Na odměňování zdravotníků nemocnic pak zamíří v následujícím roce o 6,8 mld. Kč navíc.

„Úhradová vyhláška na rok 2024 přináší řadu pozitivních změn pro poskytovatele zdravotní péče i pro pacienty, a to především ve zlepšování dostupnosti péče. Důraz je ale kladen i na efektivitu, například skrze rozšíření jednodenní péče,“ uvedl Tomáš Troch, ředitel odboru regulace cen a úhrad MZ ČR.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

„Úhradová vyhláška je důležitou součástí veřejného systému zdravotního pojištění. Stanovuje pravidla pro výpočty úhrad ze zdravotního pojištění pro jednotlivé obory, ať už jsou v nemocnicích, ambulancích nebo u jednotlivých lékařů. Věřím, že díky představenému nastavení se nám společně podaří ještě více zkvalitnit úroveň poskytované péče pro naše pacienty,” dodal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V rámci dohodovacího řízení, které předcházelo tvorbě úhradové vyhlášky, byly uzavřeny 4 dohody na růstu 5 % (doprava, lékárny, gynekologie, hemodialýza) a dále bylo uzavřeno 7 společných návrhů poskytovatelů a VZP na růst 8 %. Oproti dohodovacímu řízení došlo také k navýšení predikce příjmů o 5 mld. Kč – v návaznosti na to ministerstvo stanovilo plošný růst úhrad o 1 % vyšší než uzavřené dohody – na celkových 6 %. Tím dojde k vyrovnání růstu průměrné mzdy a udržení úrovně odměňování zdravotníků. Oblasti se zhoršenou dostupností péče se pak dočkají i významně vyššího růstu úhrad.

Rozdělení úhrad v příštím roce vychází z odhadovaného růstu příjmů celého systému veřejného zdravotního pojištění. Příjmy systému veřejného zdravotního pojištění se odhadují na 499,5 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 31,7 mld. Kč. Výdaje systému zdravotního pojištění se odhadují na 508,8 mld. Kč. Výsledný deficit systému bude financován ze zůstatků na fondech pojišťoven, které aktuálně dosahují téměř 53 mld. Kč.

Úhradovou vyhlášku pro rok 2024 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…