Ministr Válek: Peníze nemůžou napravit obrovský žal, který stát obětem způsobil

11.04.2023 11:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odškodnění romských žen za nucenou sterilizaci

Ministr Válek: Peníze nemůžou napravit obrovský žal, který stát obětem způsobil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Smyslem Mezinárodního dne Romů je kromě jiného i hovořit o problémech, se kterými se Romové potýkají. A já velmi bolestivě vnímám, že v oblasti zdravotnictví má Česká republika jeden velký dluh vůči romským ženám a jejich rodinám. Jde o nucené sterilizace romských žen, kterým byla v minulosti bez jejich souhlasu uzmuta možnost počít dítě. Jako lékař považuji tuto praxi za naprostou zvrácenost a popření všeho, co nás na medicíně učí. Proto jsem v roce 2021 podpořil zákon o odškodnění těchto žen (asi nepřekvapí, že ho nepodpořila jen SPD).

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

Tyto peníze samozřejmě nemůžou napravit obrovský žal, který československý, resp. český stát obětem způsobil, ale jsou spolu s omluvou tím nejmenším, co stát může (a musí) udělat. Jako ministr zdravotnictví samozřejmě řeším i samotná odškodnění.

Ministerstvo zdravotnictví dosud vyřídilo již téměř 500 žádostí o odškodnění, přičemž v 70 procentech věcně projednaných případů bylo vydáno kladné rozhodnutí. A další dvě stovky žádostí momentálně posuzujeme. Celý proces bohužel komplikuje skutečnost, že v řadě případě už není k dispozici zdravotnická dokumentace. Každý případ ale posuzujeme individuálně, a pokud je šance případ věrohodně doložit z jiných zdrojů, tak jsme připraveni odškodnění přiznat.

Naším cílem je odškodnit všechny oprávněné žádosti. Je ale třeba mít na paměti, že ministerstvo v případě vyhovění žádostí vyplácí veřejné prostředky, proto musí být v řízení jasně prokázáno, že se jedná o oprávněný nárok. Děláme pro to absolutní maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 11.04.2023 11:55:21
Za asi jak dlouho se bude odškodňovat za ty vaše "tečky"? A jak je to s těma drahýma lékama? Proč je všechno v Polsku tak znatelně levnější? A budou léky v 14% DPH?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…