Ministr Válek: Zvyšujeme financování na rezidenční místa na více než 820 milionů

17.01.2023 8:36 | Tisková zpráva

Pro rok 2023 budou podpořeny zejména obory, které v České republice chybí, tedy hlavně všeobecný praktický lékař, pediatr v praktické péči, dětský psychiatr a dětský neurolog. Zároveň ministerstvo zvyšuje dotace na rezidenční místo v základním kmeni i celém specializačním vzdělávání, a to až o stovky procent.

Ministr Válek: Zvyšujeme financování na rezidenční místa na více než 820 milionů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„Letošní dotace na rezidenční místa reflektují potřebu českého zdravotnického systému a pomůžou dostat lékaře do oborů, kde chybí nejvíce rezidenčních míst. V minulých letech nebyla při přidělování rezidenčních míst zohledňována situace v primární péči a s ní související trendy (stárnutí populace apod), což vedlo ke zhoršení dostupnosti lékařské péče. To nyní napravujeme. Spolu s tím razantně navyšujeme prostředky pro lékaře v celém specializačním vzdělávání, tedy nejen základní kmen, ale i specializovaný výcvik, a to tak, aby měli důstojnější příjem,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

V roce 2023 rozdělí Ministerstvo zdravotnictví pro obor všeobecné praktické lékařství 150 rezidenčních míst, což je dosud nejvíc. V oboru pediatrie bude v roce 2023 přiděleno 80 míst. Všechna tato místa jsou vyhrazena pro lékaře, kteří si zvolí tu variantu vzdělávacího programu, která je určena pro lékaře v primární péči. Z tohoto pohledu, tedy z pohledu zaměření vzdělávání na pediatrii v primární péči, je počet rezidenčních míst přibližně dvojnásobný. V obou případech byla rovněž navýšena měsíční částka dotace na 55 000.

Díky těmto krokům se nejen ihned zvýší počty rezidenčních míst pro praktické lékaře pro dospělé, pediatry, dětské psychiatry a dětské neurology, ale v krátkodobém horizontu i počty lékařů v těchto oborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.