Ministr Vojtěch: Dobrovolník může v péči o pacienta hrát významnou roli

29.10.2019 8:36

Dobrovolnická činnost ve zdravotnictví jako součást systému poskytování zdravotních služeb může přispět ke zvýšení kvality péče i spokojenosti pacientů. Ministerstvo zdravotnictví proto v červnu tohoto roku spustilo tříletý projekt, který má za cíl nastavit podmínky pro ukotvení a profesionální řízení dobrovolnictví v lůžkových zdravotnických zařízeních.

Ministr Vojtěch: Dobrovolník může v péči o pacienta hrát významnou roli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Zapojení dobrovolnické laické pomoci do systému zdravotní péče je v zahraničí běžné a v řadě zemí má tato činnost vysokou prestiž. U nás byla tato oblast dosud v pozadí a nebyl na ní kladen takový důraz, který si zasluhuje. To chceme změnit. Dobrovolník může hrát významnou roli v péči o zlepšování zdravotního stavu pacienta. Podpora prostřednictvím lidského kontaktu pomáhá například u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, u kterých vyloučení z běžného prostředí a omezení sociálních vazeb může mít negativní dopad na jejich celkový stav,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Primárním nástrojem inovativního národního programu dobrovolnictví ve zdravotních službách je vytvoření pracovních pozic koordinátorů dobrovolníků specializovaných na oblast zdravotnictví. Díky tomu bude možné dobrovolnické aktivity rozšířit a koordinátory bude možné odpovídajícím způsobem zaplatit. Pro koordinátory dobrovolníků ve zdravotních službách vznikne propracovaný systém vzdělávání, dojde také k inovaci metodického doporučení pro řízení a hodnocení dobrovolnické činnosti ve zdravotních službách. Nově zaváděné prvky budou pilotně testovány ve vybraných zdravotnických zařízeních a v pravidelných intervalech bude hodnoceno využití inovací v praxi. Po dobu pilotního provozu budou získávány informace a zpětné vazby od dobrovolníků, pacientů, rodinných příslušníků a zdravotníků. Zapojeným poskytovatelům zdravotních služeb bude v rámci dotace poskytnut mimo jiné i finanční příspěvek na mzdové náklady koordinátorů dobrovolníků. V rámci projektu bude také proveden průzkum motivací a postojů veřejnosti k dobrovolnictví v nemocnicích. Plán projektu předpokládá, že jeho realizací dojde k rozšíření dobrovolnických aktivit ve zdravotnictví nejméně o 20 %. V dlouhodobém časovém horizontu lze očekávat celoplošné zavedení dobrovolnictví do systému českého zdravotnictví.

Projekt Efektivizace systému nemocniční péče v ČR prostřednictvím dobrovolnické činnosti (reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0007517) realizuje Ministerstvo zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost, spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského sociálního fondu. K ukončení projektu dojde v roce 2022 a celkové náklady budou 49 721 124 Kč.

Podrobné informace o projektu Efektivizace systému nemocniční péče v ČR prostřednictvím dobrovolnické činnosti naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…